Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nobelul pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo

xiaobo-liu-poza-reuters-nobel-pace-2010-20101008124815.jpg

Disidentul chinez, Liu Xiaobo, premiat cu Nobel pentru Pace (Foto : Reuters).

Premiul Nobel pentru Pace pe 2010 a fost acordat disidentului chinez Liu Xiaobo. El a fost răsplătit pentru "lupta sa lungă şi nonviolentă pentru drepturile fundamentale ale omului, în China", potrivit Comitetului Nobel.

Liu Xiaobo a promovat timp de 20 de ani aplicarea drepturilor omului în China. El a fost, de altfel, unul dintre participanţii la protestele din piaţa Tiananmen, în 1989.

De asemenea, Liu Xiaobo a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, în decembrie 2008.

Liu Xiaobo a plătit pentru convingerile sale. El a fost condamnat la 11 ani de închisoare, pentru "incitare la subminarea puterii de stat".

Nobelul acordat lui Liu Xiaobo e cenzurat pe paginile de Internet din China. Deşi vestea a făcut deja înconjurul lumii, căutarea după cuvinte cheie "Nobel, pace, Liu Xiabao" nu oferă nici un rezultat pe principalele site-uri de informaţii şi motoare de căutare din China.

Cenzura a fost aplicată şi pe Weibo, o reţea socială similară reţelei Twitter.

Jurnalul de seară al postului oficial de televiziune şi-a deschis ediţia cu informaţii despre inundaţiile din insula chineză Hainan.

În China, cenzura faţă de opiniile care critică Guvernul sau evocă problema drepturilor omului este foarte activă. Site-urile sensibile politic sunt cenzurate, iar Beijingul controlează îndeaproape Internetul, pentru a nu permite disidenţilor să se organizeze.