Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi alegeri prezidenţiale în Moldova, pe 15 ianuarie

noi-alegeri-prezidentiale-moldova-15-ianuarie.jpg

Marian Lupu nu mai candidează la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

Următorul vot pentru desemnarea preşedintelui Republicii Moldova va avea loc pe 15 ianuarie, a stabilit miercuri Parlamentul de la Chişinău. Preşedintele interimar, Marian Lupu, a anunţat că nu va mai candida la alegerile prezidenţiale.

Marian Lupu îşi explică decizia: "Mai mulţi actori politici au afirmat că este nevoie de un candidat apolitic (…). Declar că nu-mi voi înainta candidatura pentru alegeri. Astfel deschid calea pentru identificarea candidatului care ar întruni 61 de voturi".

Comuniştii se arătă nemulţumiţi şi acuză Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la putere, că tergiversează intenţionat procesul de alegere a şefului statului.

"Mă gândeam că dacă-mi retrag candidatura de fapt efectul e invers, că grupul de Opoziţie o să se bucure, că e gata să participe la identificarea unui candidat de compromis. Păi, iată dragii mei, la dialog, la muncă, la coordonare!", i-a îndemnat Marian Lupu pe comunişti.

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, de pe 16 decembrie au eşuat. Marian Lupu a fost singurul candidat şi nu a acumulat cele 61 de voturi necesare, deşi la scrutin au participat 62 de deputaţi.

Dacă pe 15 ianuarie nu se vor prezenta 61 de deputaţi, alegerile prezidenţiale din Republica Moldova vor fi declarate nule şi va fi stabilit un nou scrutin. În cazul în care nu se alege preşedintele, deşi participă 61 de deputaţi, Parlamentul va fi dizolvat şi vor fi organizate alegeri anticipate.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac, despre alegerile pentru preşedinţia Republicii Moldova