Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi bombardamente în Fâşia Gaza. Israelul anunţă intensificarea operaţiunilor

”Armata israeliană este pregătită să intensifice în mod semnificativ operaţiunea sa militară împotriva grupărilor palestiniene armate din Fâşia Gaza”, a declarat duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu, după ce noi raiduri aeriene și bombardamente au fost semnalate în zonă, mai mulți jurnaliști fiind răniți, conform unor surse palestiniene. Declarația lui Netanyahu vine pe fondul presiunilor internaționale de oprire a conflictului militar care a debutat miercuri și a produs până acum moartea a cel puțin 48 de palestinieni și 3 israelieni.

"Armata este pregătită să intensifice în mod semnificativ operaţiunea. Militarii sunt pregătiţi pentru orice eventualitate", a declarat Netanyahu în deschiderea unei şedinţe săptămânale a Consiliului de Miniştri.

Totuși, un oficial palestinian de rang înalt din Fâşia Gaza a declarat duminică, sub protecţia anonimatului, că un armistiţiu este posibil în următoarele 48 de ore. În paralel, sunt intensificate eforturile internaționale în vederea impunerii unui armistiţiu între beligeranţi, în special din partea Egiptului.

Și ministrul francez de Externe efectueaza duminică o vizită în zonă, unde urmează să se întâlnească cu liderii ambelor tabere, în încercarea de a găsi o soluție de oprire a ostilităților.

Cancelarul german Angela Merkel a lansat un apel ferm la pace, în timp ce SUA și Marea Britanie și-au reiterat sprijinul pentru Israel, acuzând formațiunea Hamas că este cea care a provocat conflictul.

Totuși, Mare Britanie a lansat și un avertisment la adresa Israelului. Ministrul britanic de Externe William Hague a avertizat  că o operaţiune terestră israeliană în Fâşia Gaza ar putea să "coste" Israelul "o mare parte" a susţinerii internaţionale de care se bucură şi că aceasta "riscă o prelungire a conflictului".

Bombardamentele continuă

În paralel cu declarațiile oficialilor, zeci de rachete și obuze continuă să fie fie lansate asupra obiectivelor strategice de ambele părți. Lovituri aeriene israeliene au lovit duminică un centru mass-media din Gaza, rănind cel puţin şase jurnalişti, au anunţat surse medicale palestiniene.

"Cel puţin şase jurnalişti au fost răniţi când avioane de război israeliene au lovit biroul canalului de televiziune al-Quds situat în complexul Showa şi Housari, în cartierul Rimal din centrul oraşului, a declarat Ashraf Al-Qoudra, un purtător de cuvânt al serviciilor de sănătate din Gaza. Unul dintre jurnaliştii a pierdut un picior, potrivit medicilor, notează Agerpres.

De cealaltă parte, Tel Aviv-ul susține că a interceptat două rachete lansate din Gaza și care vizau capitala tării. O baterie antirachetă 'Iron Dome' a interceptat duminică două rachete lansate dinspre Fâşia Gaza împotriva Tel Avivului, a anunţat poliţia israeliană.
Cu puţin timp mai înainte, sirenele de alertă aeriană au răsunat pentru a patra zi consecutiv la Tel Aviv, provocând panică. În acelaşi timp, în Gaza, braţul armat al grupării Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, a anunţat că a tras în direcţia Tel Avivului o rachetă de tipul Fajr 5.