Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi ecouri pe dosarul Schengen

Mai mulţi diplomaţi  europeni, cittaţi de AFP, spun că  România şi Bulgaria nu se vor integra în spaţiul Schengen la sfârşitul lui martie, aşa cum sperau liderii lor, deoarece raportul de evaluare privind controlul frontierelor bulgare este "negativ", iar cele două ţări nu pot fi decuplate.

Un diplomat a declarat sub acoperirea anonimatului pentru AFP că "aderarea în martie este moartă. Nici o decizie nu va fi luată, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or nu putem să admitem România fără Bulgaria".

Un alt diplomat european spune că preşedinţia ungară a UE poate decide să pună această chestiune, a aderării României şi Bulgariei, pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Interne, din 24 februarie, dar "decizia va fi negativă".

Şi din nou este adusă în discuţie opoziţia fermă a Franţei şi Germaniei faţă de acest subiect. Parisul şi Berlinul consideră "prematur" să permită intrarea Bucureştiului şi Sofiei  în spaţiul Schengen în primăvara acestui an.

De menţionat o altă declaraţie făcută de diplomaţi europeni la Bruxelles: Franţa şi Germania n-ar fi singurele care împărtăşesc aceeaşi impresie vizavi de Romania şi Bulgaria. Ar fi aproximativ 12 Guverne din Uniunea Europeana care consideră că cele două ţări nu sunt pregătite să adere acum la Schengen. 

Pastila amară este puţin îndulcită de un alt diplomat european care aminteşte că Grecia a fost respinsă de trei ori de Germania înainte de a fi în final admisă, iar prezentul a dovedit că "Germaniaavea dreptate să o blocheze, deoarece Grecia are în continuare probleme cu asigurarea securităţii la frontiera sa cu Turcia".

 
Anca Năstase în dialog cu Andreea Orosz