Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi incidente în Marea Chinei de Est

japonia.jpg

Noi incidente în Marea Chinei de Est

Trei vase chinezesti au făcut luni  o scurtă incursiune în apele teritoriale ale insulelor Senkaku-Diaoyu pe care Japonia le consideră ca făcând parte din teritoriul ei, la fel ca si autoritătile de la Beijing. Ministerul nipon de externe a emis de îndată un protest oficial pe lângă ambasadorul Chinei la Tokio.

Situatia riscă să se învenineze si mai mult după ce un grup de pescari din Taiwan a decis si el să se îndrepte spre contestatele insule, Taipeiul revendicând si el suveranitaeta acestora. Pentru ICG - International Crisis Group - "riscurile de confruntare maritimă între China si Japonia sunt mai mari ca niciodată".

Totul a debutat pe 10 septembrie când Japonia a anuntat că va cumpăra de la proprietarul lor privat insulele - nelocuite - Senkaku. Guvernul de la Beijing a reactionat deîndată punându-i în gardă pe japonezi că "vor purta toată responsabilitatea consecintelor acestei vânzări". Trebuie spus că pentru chinezi, aceste insule se numesc Diaoyu si sunt în centrul unei dispute teritoriale cu niponii de mai bine de 4 decenii.

Arhipelagul pe care nu există nimic, dar sub care s-ar putea ascunde bogătii naturale - ca să nu mai vorbim de pozitia sa strategică, 200 de kilometri distantă de coastele taiwaneze si 400 de cele japoneze - este administrat de Japonia dar revendicat de China- si Taiwan - din 1971.

De această dată însă, autoritătile chinezesti par a fi puse cu spatele la zid de o opinie publică devenită tot mai nationalistă. De unde si decizia Beijingului de a trimite de îndată la fata locului o serie de vase militare deghizate în vapoare civile cu ordinul de a apăra cu orice pret "teritoriul sacru" al tării. Trei factori explică aceste tensiuni. In primul rând sentimentul chinezilor că au devenit o adevărată putere comercială si că sunt singurii care au scăpat de criza mondială declansată în 2008.

Totodată, regimul comunist a dezvoltat însă si un paradoxal sentiment de fragilitate - economică, socială dar mai ales politică. In sfârsit, acest sentiment de fragilitate s-a înăsprit acum din cauza incertitudinilor privind tranzitia politică ce va fi consfiintită la al 18-lea congres al Partidului comunist de luna luna viitoare. In această "triplă manipulare a sentimentelor nationaliste" cum o numeste reputata specialistă a Chinei Valérie Niquet într-un articol publicat de ziarul Le Monde, "principala tintă este Japonia, inamicul de ieri, aliatul americanilor si catalizatorul tuturor frustrărilor puterii chinezesti care încearcă să se impună în regiune".

Pe de altă parte, de la declansarea crizei mondiale acum 4 ani, americanii au cam abandonat Asia lăsând astfel cale liberă chinezilor care din 2009 încoace si-au tot avansat pionii si revendicările în marea Chinei de sud în apărarea asa-ziselor "interese vitale". Ori recent presedintele Barack Obama, aflat în cursă pentru realegerea sa, a decis - fie din proprie convingere fie ca să rivalizeze cu adersarul său republican Mitt Romney - să se reimplanteze în Asia. Ocazia pentru Beijing este de a "testa" asadar realitatea acestei dorinte de revenire a americanilor pe uriasul continent.

In aceste context deci extrem de complex - în afară de China si Japonia, pe lista celor care revendică ceva sau sunt ostili Chinei se regăsesc laolaltă Vietnamul, Filipinele, Bruneiul si Indonezia - în acest context deci, se dezvoltă si capacitătile militare ale diversilor actori: China îsi arată noul port-avioane, Vietnamul cumpără submarine de la rusi iar americanii anuntă că-si vor extinde scutul antirachete si în Asia.

Inaintea unui posibil război militar, se profilează déjă un conflict comercial în toată zona si de ce nu la nivel mondial. Măsurile de retorsiune cu care amenintă China - la care săptămâna trecută s-au adăugat masivele manifestatii anti-japoneze din China cuplate cu atacarea unor interese nipone din tara comunistă - riscă să pună în pericol relatiile economice între cei doi giganti asiatici. Cele două tări sunt interdependente economic: schimburile comerciale dintre China si Japonia au atins 343 de miliarde de dolari anul trecut. China este primul partener comercial al Japoniei care la rândul ei este al treilea sau al patrulea partenre al Chinei. Consecinta cea mai concretă si mai recentă pe plan economic între cele două tări a tensiunilor din marea Chinei de sud este că un grup de 175 de sefi de întreprinderi japoneze care mergeau de 37 de ani fără întrerupere în China în fiecare an, si-au anulat de acestă dată voiajul.