Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi sancţiuni împotriva Iranului

noi-sanctiuni-impotriva-iranului.jpg

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner şi secretarul american de Stat, Hillary Clinton (Foto: Reuters/Hyungwon Kang)

Administraţiile americană, canadiană şi britanică au impus noi sancţiuni Iranului, din cauza ambiţiilor sale nucleare, vizând în special sectoarele bancar şi petrolier. De asemenea, au fost lansate şi avertismente pentru toţi cei care fac afaceri cu Iranul.

"Iranul a ales calea izolării internaţionale", a afirmat preşedintele american, Barack Obama, amintind că în 2009, la începutul mandatului său, a oferit un dialog acestei ţări.

În urma unui recent raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Marea Britanie, Canada şi Statele Unite au anunţat luni noi măsuri împotriva Iranului.

Un decret al Casei Albe înăspreşte măsurile de retorsiune împotriva persoanelor fizice sau juridice, care oferă în mod conştient susţinere dezvoltării resurselor petroliere şi sectorului petrochimic în Iran.

La rândul său, secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a anunţat într-o conferinţă că Iranul a fost desemnat oficial "sursă de îngrijorare majoră în materie de spălare" de bani.

 

Războiul financiar

 

Conform legii "Patriot Act", votate după atentatele de la 11 septembrie 2001, această măsură deschide calea unor eventuale sancţiuni din partea SUA împotriva băncilor care tratează cu Iranul, prin intermediul băncilor iraniene sau al băncii centrale a ţării. Este de menţionat faptul că Banca Centrală iraniană nu face obiectul unor sancţiuni specifice.

"Instituţiile financiare din lumea întreagă trebuie să se gândească serios la riscurile pe care şi le asumă când lucrează cu Iranul", a declarat Geithner, într-o conferinţă alături de secretarul american de Stat, Hillary Clinton.

Trezoreria a mai anunţat că plasează pe lista sa neagră "11 persoane fizice sau juridice", pe care le acuză că ar contribui la "programul de arme de distrugere în masă" al Teheranului. Această măsură are ca efect îngheţarea eventualelor active pe care aceste persoane le-ar putea avea pe teritoriul american.

Marea Britanie a anunţat anterior, în cursul zilei de luni, că întrerupe toate legăturile existente între sectorul financiar britanic şi băncile din Iran, iar Canada a precizat că blochează efectiv toate tranzacţiile cu această ţară.

 

Reacţia Rusiei

 

Federaţia Rusă a catalogat noile sancţiuni impuse Iranului drept inacceptabile şi neconforme cu dreptul internaţional. "Noile sancţiuni reprezintă o complicaţie serioasă a eforturilor de dialog constructiv cu Teheranul", se arată într-o luare de poziţie oficială a diplomaţiei de la Moscova. Rusia a blocat în repetate rânduri adoptarea unei rezoluţii de către Consiliul de Securitate al ONU cu privire la programul nuclear iranian.

De partea sa, Iranul condamnă noile sancţiuni economice şi le consideră a fi "fără efect", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, citat de AFP. "Aceste sancţiuni vin ca urmare a ostilităţii manifestate de aceste ţări împotriva poporului nostru. Sunt condamnabile şi fără efecte", spune Ramin Mehmanparast.

 
Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, despre noile sancţiuni la adresa Iranului