Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi standarde pentru lupta împotriva criminalităţii informatice

obama10-0.jpg

Preşedintele Barack Obama.CBS

Administraţia Obama a prezentat un vast proiect de lege care-şi propune să stabilească standarde noi pentru lupta împotriva criminalităţii informatice. Iniţiativa va permite statului să sprijine financiar companiile care deţin infrastructuri cheie să-şi creeze sisteme sigure în faţa atacurilor informatice.

Zilnic, infrastructura publică este supusă unor atacuri informatice repetate, iar preşedintele Obama declara încă de acum doi ani că aceste atacuri sunt un real pericol şi trebuie tratate prioritar.
Potrivit proeictului de lege, companiile care operează părţi cheie de infrastructură, precum centrale sau reţele electrice, vor putea primi de la stat ajutoare financiare şi asistenţă pentru a-şi construi sisteme care să reziste la atacuri informatice şi pentru a repara pagubele făcute de atacuri din trecut.
În plus, autorităţile doresc creşterea pedepselor pentru cei care iniţiază atacurile informatice şi propune ca anumite companii - cheie să fie obligate să anunţe atât clienţii, cât şi autorităţile, în cazul în care un atac informatic a dus la pierderea unor date confidenţiale.
Propunerea venită de la Casa Albă a fost salutată de membrii importanţi ai Congresului care au propus în ultimii ani diverse moduri de luptă împotriva criminalităţii informatice, însă aşteptau o poziţie clară a administraţiei.
Proiectul de lege ar da dreptul Departamentului pentru Securitatea Internă să intervină şi să determine operatorii unor părţi cheie de infrastructură să ia măsuri pentru a-şi îmbunătăţi securitatea în faţa unor atacuri informatice. Măsurile vor fi evaluate de companii independente de audit.