Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi tensiuni între România şi Rusia

noi-tensiuni-romania-rusia.jpg

Noi tensiuni între România şi Rusia: Traian Băsescu şi Dmitri Medvedev

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a criticat dur pe Traian Băsescu, afirmă ambasadorul Rusiei la NATO. Dmitri Rogozin vorbeşte despre poziţia liderului de la Kremlin într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare Twitter. Disputa a pornit după ce Traian Basescu a declarat că şi el le-ar fi ordonat militarilor să treacă Prutul, în 1941.

Ambasadorul Rusiei la NATO face trimitere la un articol publicat luni seară pe pagina de internet a unui cotidian rus care afirmă că Medvedev a făcut declaraţii dure la adresa lui Băsescu, în timpul summitului Rusia - NATO de la Soci. Ziarul face referire la declaraţiile făcute de preşedintele român în legătură cu Ion Antonescu, reamintind că, la începutul războiului, România a luptat de partea Germaniei naziste.

La reuniunea de la Soci, participanţii şi-au exprimat indignarea în legătură cu declaraţiile lui Băsescu, acuzat că exprimă poziţii antiruse şi, prin această afirmaţie, se alătură celor care au început războiul. Preşedintele Traian Băsescu a amintit, la 22 iunie, la B1 TV că se împlinesc 70 de ani de la "celebra «Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul!»". El a spus că dacă ar fi trăit acel moment istoric ar fi dat acelaşi ordin. "Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci probabil că aş fi făcut-o", a adăugat el.

Ministerul rus ala afacerilor externe a transmis ulterior că citez din nou "astfel de bravade neruşinate care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de jertfiţi ai nazimului este inadmisibilă şi merită o apreciere adecvată din partea Europei". Ministerul de Externe rus consideră ca "nejustificabilă" validarea atacului care a costat Uniunea Sovietică 27 de milioane de vieţi şi spune că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu despre trecerea Prutului nu se explică prin unele "dintre condiţiile politice actuale".

 
Ioana Haşu:Noi tensiuni între România şi Rusia