Noi tulburări socio-politice în Rusia

noi-tulburari-socio-politice-rusia.jpg

Un manifestant rus ţine o pancartă cu chipul lui Vladimir Putin şi pe care scrie "Pleacă!" (Foto: Reuters/Sergei Karpukhin).

Mobilizarea contestatarilor ruşi continuă. Unii dintre opozanţii regimului s-au reunit luni la Moscova, pentru a-şi exprima sprijinul pentru liderul de extremă stângă Serghiei Udaltsov, condamnat duminică la zece zile de închisoare.

"Obiectivul nostru este să obţinem eliberarea deţinutului", a declarat celebrul blogger Alexei Navalnîi, în faţa tribunalului moscovit în care fusese judecat opozantul încarcerat.

Serghiei Udaltsov, liderul frontului de stânga, a fost din nou condamnat duminică la zece zile de închisoare, după ce ispăşise altă pedeapsă de 15 zile de puşcărie, pentru că luase parte la o manifestaţie interzisă împotriva regimului, după alegerile din 4 decembrie.

De mai multe ori în greva foamei pe când se afla încarcerat, Udaltsov a fost spitalizat în ultima vreme. Tribunalul a anunţat că va examina marţi recursul depus de avocaţii militantului. Susţinătorii săi au depus însă deja o cerere pentru a putea manifesta în favoarea sa pe 29 decembrie.

După succesul manifestaţiei unitare de sâmbăta trecută, opozanţii regimului instaurat de Vladimir Putin nu au decis însă când vor ieşi din nou în stradă.

Presa rusă continuă să scoată în evidenţă amploarea manifestaţiei de acum trei zile şi constată că majoritatea sloganurilor era îndreptată împotriva actualului premier rus. Semn rău pentru Vladimir Putin, care se prezintă în martie pentru un nou mandat prezidenţial, al treilea. Singura sa consolare vine tot din tabăra adversă, fără o strategie clară şi foarte heteroclită, compusă din mişcări şi personalităţi ce merg de la extrema stângă la cea dreaptă, trecând prin liberali, scriitori şi staruri de cinema.