Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Norica Nicolai: CC şi-a depăşit limitele de constituţionalitate; membrii Curţii trebuie selectaţi din magistraţi de scaun

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Curtea Constituţională trebuie reformată, astfel încât membrii ei să nu mai fie politicieni, ci oameni "selectaţi din magistraţi de scaun". O spune într-un interviu la RFI europarlamentarul PNL, Norica Nicolai. Ea declară că în mod "categoric", premierul Victor Ponta va reprezenta România la Consiliul European şi nu preşedintele Traian Băsescu.

În opinia vicepreşedintelui PNL, Norica Nicolai, "categoric, premierul va fi cel care va reprezenta România, dată fiind agenda acestui Consiliu European, dar date fiind şi alte chestiuni care ţin de ordinea constituţională internă".

Premierul Victor Ponta a plecat deja la Bruxelles, deşi Curtea Constituţională (CC) a decis miercuri că preşedintele Traian Băsescu trebuie să reprezinte România la Consiliul European.

Norica Nicolai e de părere că "părţile au fost greşit implicate, pentru că avem de-a face cu un conflict între Parlament şi instituţia prezidenţială, iar modul în care a fost tranşat depăşeşte limitele Constituţiei, categoric".

În opinia europarlamentarului liberal, "faptul că prin această decizie CC a introdus peste limitele Constituţiei un regim prezidenţial, introducând noţiunea de şef de stat, pe care Constituţia nu-l prevede, şi-a depăşit categoric limitele de constituţionalitate cu care este investită, dar şi limitele competenţelor constituţionale".

Întrebată dacă se mai justifică existenţa CC, din moment ce deciziile ei nu sunt respectate, Norica Nicolai răspuns: "Existenţa CC se justifică atunci când soluţiile date de această instanţă sunt în limitele legii şi ale Constituţiei".

 

Norica Nicolai cere reformarea CC

 

Vicepreşedintele PNL pledează pentru reformarea CC: "Cred că va trebui într-o reformă constituţională să discutăm nu neapărat despre existenţa instituţiei, ci despre populaţia prezentă în plenul acestei instituţii, care a fost desemnată politic, care nu-şi onorează mandatul de judecător, pentru că foarte mulţi dintre acei domni sunt politicieni şi nu judecători de scaun. Când am spus că a fost desemnată politic, n-am exclus şi prezenţa unor persoane trimise de PSD în cadrul CC".

Norica Nicolai propune ca membrii Curţii să fie selectaţi din "magistraţi de scaun". "Vor trebui selectaţi din magistraţi de scaun, oameni cu experienţă profesională deosebită şi cu probitate morală deosebită, pentru că dacă acest deficit de moralitate n-ar fi existat în România, n-am fi avut nici atâtea interpretări dubioase şi inconsistente în justiţie şi nici atâta dezordine morală, aşa cum există în momentul de faţă în instituţiile statului", explică ea.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri după decizia Curţii Constituţionale legată de reprezentarea la Consiliul European, că românii pot să decidă dacă rămân sau nu cu preşedintele Traian Băsescu. Rugată să comenteze această declaraţie, Norica Nicolai a răspuns: "De principiu, românii nu pot decide în legătură cu cei pe care-i aleg în funcţii de demnitate publică decât prin vot. Asta înseamnă alegeri anticipate, poate, dacă mai este posibil, pentru că trebuie să verificăm dacă nu suntem chiar cu şase luni înainte de data alegerilor sau orice altă soluţie prevăzută de Constituţie".

Întrebată ce ar putea rezolva eventualele alegeri anticipate, Norica Nicolai a răspuns: "Este un blocaj general între instituţiile statului, în momentul de faţă. România nu mai poate funcţiona în acest haos, în care legile votate de Parlament sunt permanent înfrânte de CC!".

 
Norica Nicolai, intervievată de Cosmin Ruscior, despre decizia CC privind reprezentarea României la Consiliul European