Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Norica Nicolai, despre închisorile CIA: O dezinformare şi o tentativă de discreditare a României!

norica-nicolai-inchisorile-cia-o-actiune-dezinformare-incercare-discreditare-romaniei.jpg

România, acuzată că a găzduit închisori secrete ale CIA.

Scandalul închisorilor secrete ale CIA provoacă iritare la Bucureşti. Acuzaţiile la adresa României sunt o "tentativă de discreditare" a ţării. Iată ce spune într-un interviu la RFI preşedintele fostei comisii parlamentare de anchetă, Norica Nicolai. "Multe răspunsuri la diverse întrebări se găsesc la Washington, nu la Bucureşti", precizează ea.

Organizaţia americană Open Society Justice Initiative acuză 54 de ţări de implicare în dosarul închisorilor secrete ale CIA. România este bănuită că ar fi găzduit şase suspecţi de terorism într-un centru clandestin de detenţie.

Norica Nicolai, în prezent europarlamentar PNL, precizează că investigaţia pe care a coordonat-o s-a limitat la teritoriul naţional. Ea admite că acest lucru s-ar putea să nu fi fost suficient: "Eu nu pot să vorbesc despre suspiciuni, eu vorbesc despre ceea ce ştiu dintr-o anchetă parlamentară, despre care am spus în nenumărate rânduri că a avut limitele ei. Dar dacă se poate întâmpla ceva în plan politic şi România mai trebuie supusă unor presiuni, atunci mai putem avea şi rapoarte cu privire la închisorile CIA şi poate şi alte tipuri de rapoarte!".

 

"Multe răspunsuri sunt la Washington, nu la Bucureşti"

 

Norica Nicolai consideră că "CSAT-ul, preşedintele, Guvernul vor trebui să ia o decizie, dacă cer o anchetă judiciară sau nu. Dar nu este decizia mea, eu pot sugera lucrul ăsta. Nu ştiu ce poate spune mai mult o anchetă, pentru că o anchetă completă făcută de autorităţile române trebuie făcută obligatoriu în colaborare cu autorităţile americane. Multe răspunsuri la diverse întrebări se găsesc la Washington şi nu la Bucureşti".

Europarlamentarul liberal spune că investigaţia pe care a coordonat-o s-a limitat la spaţiul românesc: "Am avut acces la toate informaţiile pe care le-am cerut, dar cu siguranţă n-am putut cere informaţii la Washington, nu aveam competenţă să fac lucrul ăsta şi nici un Parlament nu poate face anchete pe teritoriul altui stat".

Norica Nicolai acuză că "aceste reluări ale unor subiecte nu sunt decât o acţiune tipică de dezinformare, de manipulare publică şi de încercare de discreditare".

 

Cei şase terorişti erau de fapt "oficiali ai Pentagonului"

 

Norica Nicolai susţine că cei şase suspecţi de terorism care ar fi fost deţinuţi într-o închisoare secretă a CIA din România ar fi fost de fapt oficiali americani: "În legătură cu aceşti şase suspecţi, îmi amintesc din anchetă şi sper să-mi amintesc bine, că la un moment dat, cred că în 2005, un avion a aterizat pe Aeroportul Băneasa şi şi-a rupt trenul de aterizare în gropile de la Bucureşti. Şi atunci au coborât într-adevăr din avion şase persoane. Am verificat şi noi identitatea lor, erau toţi oficiali ai Pentagonului, ai armatei americane".

În fine, Norica Nicolai spune că "uneori devine deranjant să tot răspunzi la aceleaşi întrebări!".

 

Reacţia MAE

 

Ministerul de Externe a reacţionat la acuzaţiile aduse de Open Society Justice Initiative. Potrivit MAE, obiectivitatea raportului stă sub semnul întrebării. Ministerul de Externe spune că autorii raportului sprijină şi demersurile judiciare iniţiate de un deţinut de la Guantamo Bay împotriva României.

Ceea ce " este de natură să pună sub semnul întrebării obiectivitatea afirmaţiilor din raport" explică MAE într-un comunicat.

Prin intermediul organizaţiei Open Society Justice Initiative,  Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri a sesizat CEDO privind ţinerea lui într-un centru de detenţie al CIA de pe teritoriul românesc.

Şi tot cu ajutorul organizaţiei, deţinutul a sesizat şi autorităţile române în acest caz - ancheta se află în derulare  - precizează diplomaţia română.

În plus raportul nu face altceva decât să reia acuzaţii mai vechi pe care Ministerul de Externe le respinge şi de această dată.

"Până în prezent, autorităţile române nu deţin niciun fel de informaţii din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA."

Organizatia americana acuza in raportul sau Romania ca ar fi găzduit o închisoare secretă a CIA, unde ar fi fost deţinuţi şase suspecţi de terorism. Potrivit documentului, România a permis folosirea spaţiului său aerian pentru operaţiuni secrete ale CIA.

 
Norica Nicolai, intervievată de Cosmin Ruscior, despre închisorile secrete ale CIA