Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Norica Nicolai: Noile date privind zborurile CIA sunt confuze şi nerelevante

norica-nicolai-noile-date-privind-zborurile-cia-sunt-confuze-nerelevante.jpg

Norica Nicolai respinge acuzaţiile din scandalul închisorilor secrete ale CIA.

Documente judiciare confirmă zboruri către Bucureşti în programul CIA de extrădări extraordinare, potrivit Washington Post. Europarlamentarul PNL, Norica Nicolai, cea care a coordonat ancheta parlamentară în acest scandal, spune la RFI că noile date sunt "uşor confuze" şi "total nerelevante".

Norica Nicolai respinge acuzaţiile care i se aduc României în scandalul închisorilor secrete ale CIA şi transferurilor de deţinuţi. "Aceste date (prezentate de Washington Post-n.r.), care sunt uşor confuze şi total nerelevante în intenţia de a dovedi acest schimb de prizonieri sau existenţa unor închisori pe teritoriul României nu schimbă cu nimic datele problemei. Pot să accept că în SUA e o anchetă judiciară în legătură cu contractarea de către CIA a unor zboruri private în scopul utilizării pentru transferul de deţinuţi, însă acesta nu dovedeşte nimic în legătură cu România", spune europarlamentarul liberal.

"Cred că dacă ar fi dorit cineva să afle ceva în legătură cu această poveste, ar fi trebuit să o facă la momentul respectiv, adică 2003, 2004, 2005", afirmă Norica Nicolai.

Fostul senator PNL, care a coordonat ancheta parlamentară în scandalul închisorilor secrete ale CIA precizează că nu exclude transferurile de deţinuţi: "O anchetă parlamentară nu are mijloacele unei anchete judiciare. Noi am exclus clar posibilitatea existenţei unor închisori, dar niciodată transferurile de deţinuţi, pentru că din punctul de vedere al Convenţiei de la Chicago, România nu a avut niciodată posibilitatea să intre în aeronavele americane şi să investigheze în interiorul lor".

Un avion al companiei Richmor Aviation a efectuat numeroase zboruri în cadrul programului CIA de extrădări extraordinare, inclusiv către Bucureşti, relatează The Washington Post, care prezintă detaliile unui proces între contractori, care a avut loc în Statele Unite.

Zborurile din august 2003, precum şi zeci de alte zboruri către Bucureşti, Baku, Cairo, Djibouti, Islamabad sau Tripoli au fost organizate de compania Sportsflight din Long Island. Aceasta a închiriat un avion de la Richmor Aviation, cu sediul în apropiere de aeroportul Columbia County din Hudson, New York. În cele din urmă, Richmor a dat în judecată Sportsflight pentru încălcarea termenilor contractului. În cadrul procesului, au fost dezvăluite costurile şi rutele a numeroase zboruri ale CIA.

 
Norica Nicolai, intervievată de Cosmin Ruscior, despre scandalul închisorilor secrete ale CIA