Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Norica Nicolai: Traian Băsescu ar fi trebuit să se consulte cu Parlamentul înainte să plece la summit-ul UE

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să se consulte mai întâi cu Parlamentul şi Guvernul şi de-abia după aceea să participe la Consiliul European de toamnă de la Bruxelles. O spune la RFI vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Norica Nicolai.

Traian Băsescu participă joi şi vineri la Consiliul European de toamnă. Summit-ul UE se axează pe subiecte economice.

Norica Nicolai comentează participarea preşedintelui la această reuniune: "Din punctul meu de vedere, dacă decizia Curţii Constituţionale a fost în acest sens, ea trebuie respectată. Sigur, dezbaterile de la Bruxelles, care sunt foarte importante, pentru că analizează o propunere a preşedintelui Van Rompuy, care e menită să deblocheze criza europeană, mai ales în componenta ei financiară, sunt de resortul Guvernului. Eu m-aş fi aşteptat într-o funcţionare normală a instituţiilor ca preşedintele să ceară un punct de vedere Parlamentului, Guvernului, pentru a merge la Bruxelles cu o viziune care să reflecte voinţa poporului român, prin organele lui reprezentative şi mă refer întâi la Parlament".

"Cu siguranţă că aşa ar fi trebuit făcut, pentru că orice decizie am lua noi, cei care le suportă sunt cetăţenii României. Cred că merită în orice democraţie să ai o cât mai mare susţinere pentru măsurile pe care le iei şi asta nu vine decât din informarea şi consultarea populaţiei", apreciază vicepreşedintele PNL.

Pe 8 octombrie, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a adresat o scrisoare liderilor europeni, în care menţiona aspectele privind implementarea Pactului pentru Creştere şi Ocupare care necesită atenţie suplimentară: consolidarea Pieţei Unice, creşterea rolului BEI în finanţarea proiectelor de investiţii, mobilizarea mai bună a fondurilor structurale, o mai bună informare privind locurile de muncă disponibile la nivelul UE.

Liderii europeni vor aborda la summit-ul UE subiectul uniunii bancare, pornind de la propunerea Comisiei Europene din 12 septembrie privind instituirea unui mecanism unic de supraveghere.

Vineri dimineaţă se va discuta despre relaţiile UE cu China şi se vor aproba concluziile Consiliului European privind Siria, Iran şi Mali.

 
Norica Nicolai, intervievată de Cosmin Ruscior, despre participarea lui Traian Băsescu la Consiliul European de la Bruxelles