Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Normalizarea relaţiilor dintre Turcia şi Armenia

gul-abdullah-serge-sarkissian-poza-afp-presedintele-turciei-omologul-armean-20090901123533.jpg

Preşedintele Turciei, Abdullah Gul şi omologul său armean, Serge Sarkissian (Foto : AFP)

Turcia şi Armenia au anunţat reluarea discuţiilor bilaterale pentru normalizarea relaţiilor diplomatice şi redeschiderea frontierei comune, transmite corespondentul RFI la Istanbul, Jérôme Bastion. A trecut un an de la vizita surpriză a preşedintelui turc în capitala Armeniei, în septembrie 2008, urmând ca din aprilie 2009 apropierea turco-armeană să pară a fi blocată, în special din cauza rezistenţei din Azerbaidjan, ţară înfrăţită cu Turcia şi aflată în război cu Armenia.

Turcia şi Armenia au anunţat reluarea discuţiilor bilaterale pentru normalizarea relaţiilor diplomatice şi redeschiderea frontierei comune, transmite corespondentul RFI la Istanbul, Jérôme Bastion.

A trecut un an de la vizita surpriză a preşedintelui turc în capitala Armeniei, în septembrie 2008, urmând ca din aprilie 2009 apropierea turco-armeană să pară a fi blocată, în special din cauza rezistenţei din Azerbaidjan, ţară înfrăţită cu Turcia şi aflată în război cu Armenia.

În acest moment, mulţumită medierii discrete făcute de Elveţia, apropierea dintre cele două ţări pare să fi ajuns într-o fază finală şi decisivă, deoarece Erevanul şi Ankara sunt în sfârşit de acord să formalizeze stabilirea relaţiilor diplomatice.

Cele două protocoale - semnate sub egida preşedinţiei Elveţiei - pot fi traduse prin consultări interne şi schimbări constituţionale în cele două ţări, înainte ca cele două Parlamente să fie chemate pentru a valida această normalizare istorică între două ţări şi popoare care se ignoră reciproc de mai bine de un secol.

Negocierile au avansat relativ repede în aceste ultime opt luni, mai exact de la alegerea preşedintelui armenian Serge Sarkissian. Unul dintre primele gesturi făcute de acesta a fost chemarea la dialog cu Turcia, fără stabilirea unor pre-condiţii, adică fără a cere o recunoaştere prealabilă a genocidului din 1915.

Genocidul armean, cunoscut ca Holocaustul armenilor sau Masacrul armenilor (în limba armeană Metz Yeghern, "Marele Rău") se referă la două evenimente distincte, dar care au legătură între ele : primul este campania condusă de Sultanul Abdul-Hamid II între anii 1894-1896 şi a doua este deportarea şi eliminarea armenilor de către Guvernul Junilor turci între anii 1915-1916. Termenul genocid e asociat celui de-al doilea episod, care este comemorat de către armeni pe 24 aprilie.

Următoarea etapă a negocierilor va fi deschiderea frontierei comune, probabil cu ocazia vizitei în Turcia a lui Serge Sarkissian, în luna octombrie, cu ocazia unui meci de fotbal dintre cele două ţări, în cadrul Cupei Mondiale.