Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nouă ciocnire între Băsescu şi magistraţi

“Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate”. Îndemnul vine de la şeful statului şi a fost făcut chiar înainte de începerea şedinţei CSM. În scurt timp însă, şedinţa s-a transformat într-un duel verbal. Protagonişti: şeful statului respectiv preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru.

Coflict“Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate”. Îndemnul vine de la şeful statului şi a fost făcut chiar înainte de începerea şedinţei CSM. În scurt timp însă, şedinţa s-a transformat într-un duel verbal. Protagonişti: şeful statului respectiv preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru.

"S-a discutat la Cotroceni cu CSM, s-au găsit soluţii de finanţare a justiţiei odată cu rectificarea bugetară. Orice altă condiţionare nu e decât un fel de demonstraţie. Am mai spus, şi repet, independenţa justiţiei nu e independenţă faţă de lege", a subliniat Traian Băsescu. Replica nu a întârziat să apară de la preşedintele Asociaţiei magistraţilor din România. Mona Pivniceru l-a acuzat pe şeful statului că se amestecă în actul de justiţie atunci când l-a "smotocit" pe procurorul general al României cu privire la dosarele revoluţiei şi mineriadelor. Ea a mai arătat că acesta este unul dintre motivele pentru care protestele din justiţie vor continua, fiind una dintre situaţiile în care politicul se imixtionează în justiţie.

Mona Pivniceru făcare referire directă la incidentul de marţi de la Palatul Cotroceni. Şeful statului i-a spus procurorului general Codruţa Kovesi, la medierea între Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi Parchetul ÎCCJ, să nu îl trateze ca pe un ziarist pentru a fi "prinsă pe telex", ci să comunice ce se întâmple cu dosarele revoluţiei şi mineriadelor.

"Vreau să comunicaţi nu numai mie, dar şi opiniei publice, ce se întâmplă cu aceste dosare. Daţi o speranţă că se va continua ancheta şi se va ajunge la sfârşit", i-a cerut şeful statului Codruţei Kovesi.

În apărarea sa, procurorul general a afirmat că depinde de ceea ce înţelege Traian Băsescu prin speranţă.