Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nouă strategie în disputa Schengen: Nu mai dăm bani!

Dacă România nu primeşte un termen clar pentru aderarea la Spaţiul Schengen, banii pentru securizarea frontierelor ar trebui folosiţi în alte domenii – transmite preşedintele Traian Băsescu. Fondurile ar trebui alocate întreprinderilor mici şi mijlocii – spune şeful statului, care adaugă, pe de altă parte, că Guvernul ar trebui să continue eforturile pentru ca intrarea în Schengen să aibă loc la termenul stabilit.

De securizarea frontierelor se ocupă compania europeană de aeronautică şi apărare EADS. Contractul cu statul român a fost semnat în 2004 şi renegociat pe parcurs. În primă fază, proiectul avea valoarea de 650 de milioane de euro, dar bugetul a fost suplimentat cu încă 200 de milioane. O parte din bani vin de la Uniunea Europeană, tocmai prin componenta Schengen.

Prima etapă costă circa 240 de milioane de euro, iar a doua - care începe anul acesta şi ar trebui să se încheie în 2013 - ar avea o valoare de peste 210 milioane de euro. Potrivit contractului, în cazul unor amânări la plată, EADS poate cere despăgubiri – calculate în funcţie de pierderi, dar care nu ar putea depăşi un milion de euro. Dacă întârzierile sunt însă mai mari de 6 luni, contractul poate fi reziliat.

Contractul cu EADS asigură furnizarea de sisteme de supraveghere, facilităţi de comandă şi control, inclusiv tot necesarul de programe informatice, plus lucrări de construcţii, destinate să asigure controlul eficient al frontierelor.

Să mai spunem că EADS este o companie franco-germană cu sediul în Germania. Pe de altă parte, Franţa şi Germania au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care au arătat că România şi Bulgaria nu sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen la termenul stabilit,  în aprilie 2011. Poziţia celor două ţări este vitală în condiţiile în care decizia intrării Bucureştiului şi a Sofiei în Schengen trebuie luată în unanimitate.

Iniţial, ministrul de externe declara luni că în condiţiile în care Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este folosit în alte domenii şi devine un handicap, România îl poate denunţa unilateral, la fel cum poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE.

După ce Executivul Comunitar l-a contrazis marţi, precizând că suprimarea MCV este o decizie a Comisiei şi nu a României miercuri a venit rândul preşedintelui Băsescu să se pronunţe asupra acestui subiect.

Prezent la Palatul Victoria, şeful statului a cerut Guvernului să se "bată până în ultima clipă" pentru aderarea la Spaţiul Schengen în termenul stabilit, avertizând însă că România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau bloca aderarea Croaţiei la UE.

El a arătat totodată că nu recomandă parlamentarilor să avizeze negativ solicitarea Germaniei privind majorarea numărului de europarlamentari.