Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul cabinet spaniol a depus jurământul

mariano-rajoy-depunerea-juramantului-foto-reuters.jpg

Mariano Rajoy, la depunerea jurământului. Foto: Reuters

Miniştrii noului guvern spaniol condus de conservatorul Mariano Rajoy, numiţi miercuri seară, au depus jurământul de credinţă în faţa regelui Juan Carlos. Cabinetul de la Madrid se reuneşte în cursul zilei de joi pentru a adopta programul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar şi pentru asigurarea investitorilor şi pieţelor financiare.

Misiunea guvernului Rajoy este foarte grea, în condiţiile în care Spania ar putea înregistra recesiune la începutul anului 2012 şi se confruntă cu un număr record de şomeri: între 21% şi 49% în rândul tinerilor.

Mariano Rajoy a anunţat restructurări bugetare de cel puţin 16,5 miliarde de euro, în 2012, pentru a ţine sub control deficitul ţării. Obiectivul de a reduce deficitul la 6% din PIB ar putea să nu fie atins, conform spuselor noului premier, care a menţionat că, dacă va fi nevoie, se va încerca economisirea a altor 10 miliarde de euro, până se va ajunge la deficitul de 7%.

După ce guvernul îşi va fixa calendarul imediat al măsurilor, în ianuarie, Parlamentul va trebui să voteze o lege de stabilitate financiară, pentru a stabili câteva limite exacte ale datoriei publice (60% din PIB) şi a deficitului structural (0,4% din PIB), care vor trebui respectate începând cu 2020. Angajările din sectorul public vor fi blocate, legislaţia muncii va fi schimbată, paralelismele între instituţii vor fi eliminate, iar serviciile de bază în domeniul sănătăţii, garantate de stat, vor fi regândite.

În paralel, pentru stimularea economiei, firmele mici şi persoanele fizice autorizate vor plăti taxele abia după ce vor încasa banii de la clienţi şi nu înainte, aşa cum sunt obligate în prezent. Mai mult, firmele mici care vor face pentru prima oară angajări vor avea un beneficiu fiscal de 3000 de euro, iar companiile cu cifră de afaceri sub 5 milioane de euro vor avea un regim fiscal mai avantajos.

Pentru Spania iubitoare de petreceri, sărbătorile publice care cad în zile de luni sau vineri vor fi mutate, pentru a descuraja oamenii să îşi ia vacanţe mai lungi.