Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul Cod de Procedură Civilă intră în vigoare la 1 iunie

obiective-importante-2012-foto-reuters.jpg

Obiective importante pentru 2012. Foto: Reuters

Noul Cod de Procedură Civilă intră în vigoare la începutul acestei veri, a anunţat joi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură penală mai au de aşteptat: ele vor intra în vigoare cel mai târziu în vara anului viitor.

Într-o conferinţă de presă, ministrul Cătălin Predoiu a prezentat joi obiectivele Justiţiei pentru acest an, cu două ţinte strategice: punerea în aplicare a noului Cod de Procedură Civilă şi un raport de evaluare favorabil din partea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Astfel, Codul de Procedură Civilă intră în vigoare la începutul acestei veri, la 1 iunie. Tot în 2012 se are în vedere ameliorarea condiţiilor de detenţie pentru minori, dar şi îmbunătăţirea inserţiei sociale, prin elaborarea unui concept de parteneriat public - privat, a spus ministrul Justiţiei. Ministerul a înaintat de asemenea către Guvern proiectul de modificare a legii notarilor publici, care întăreşte răspunderea disciplinară a acestora. Se lucrează şi la un proiect de lege privind consilierii juridici.

Cât priveşte noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală, acestea ar putea intra în vigoare anul viitor, în martie, sau cel mai târziu la începutul lui iunie 2013. Studiile de impact, spune Cătălin Predoiu, arată că această perioadă este necesară pentru ca o serie de măsuri prealabile să poată pregăti sistemul judiciar. În zilele următoare, Ministerul Justiţiei va înainta către Guvern legile de punere în aplicare a codurilor, aşa încât Parlamentul să le adopte anul acesta.

Amintim că ultimul raport al Comisiei Europene, din iulie 2011, subliniază că România întreprinde demersuri pentru îmbunătăţirea procedurilor judiciare, că autorităţile de la Bucureşti fac eforturi de eficientizare a procedurilor judiciare şi pregătesc intrarea în vigoare a patru noi Coduri.