
Politică
Noul Guvern, conturat în culise?
noul-guvern-conturat-culise.jpg

Ştim foarte clar că Victor Ponta este desemnat de USL să conducă viitorul Guvern şi că susţinerea a fost categorică. Mai ştim că USL a avertizat voalat Preşedinţia că nu poate întârzia desemnarea lui Victor Ponta, pentru că există o serie de priorităţi legislative. În top este bugetul pe 2013.
Mai ştim că Preşedinţia a anunţat că "va urma calea constituţională şi instituţională pentru întregul proces de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru şi nu va face nici o abatere de la rigoarea procedurii". Cu alte cuvinte, nu va grăbi procesul. Primul pas: convocarea Parlamentului şi anunţarea programului de consultări pentru desemnarea premierului, după publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial.
Mai ştim, în fine, că Preşedinţia a cerut miercuri USL "să nu-l implice în nici un fel pe preşedintele Traian Băsescu în eventuale dispute din interiorul Uniunii". Replica vine după ce co-preşedintele USL, Crin Antonescu, a declarat marţi la România TV că preşedintele Traian Băsescu ar fi căutat în interiorul PSD persoane, pentru a le propune funcţia de premier. "Traian Băsescu e un om inteligent, care înţelege repede şi pesemne că a luat decizia, a căutat o altă variantă, a explorat alte posibilităţi. Nu le-a găsit, asta este părerea mea, a explorat alte ipoteze în afară de domnul Ponta pentru funcţia de premier. Nu s-au mai putut înfiripa alte ipoteze după acest rezultat şi sunt convins în acest moment că domnul Traian Băsescu îl va desemna pe Victor Ponta", a declarat Crin Antonescu, refuzând să confirme că una dintre personele vizate ar fi fostul lider PSD, Mircea Geoană.
Fostul ministru de Externe a spus la rândul său miercuri că nu e implicat în astfel de jocuri de culise. Senatorul a declarat că "ambiţia" sa este să desemneze prim-miniştri şi nu să fie desemnat premier. "Decizia de nominalizare a unui candidat pentru funcţia de prim-ministru aparţine partidului care a câştigat alegerile şi alianţei care a câştigat alegerile, în speţă PSD şi USL. De aceea, deciziile statutare, formale ale PSD sunt cele care au valoare şi sunt singurele care pot să afecteze decizia majorităţii creată de aceste alegeri câştigate zdrobitor de USL", a precizat el.
Cum ar putea arăta noul Guvern?
Oficial nu ştim nimic. Neoficial, Gândul susţine că acesta ar urma să aibă o structură total diferită, care să corespundă posturilor de comisari din Executivul de la Bruxelles. Astfel, dacă ar fi să credem sursele cotidianului citat, ar urma să avem o serie de ministere noi: un Minister al Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, separat de cel de Interne, un Minister al Bugetului, rupt de cel al Finanţelor, un Minister al Energiei şi unul al Comerţului şi Turismului, rupte din actualul Minister al Economiei, dar şi un minister care se va ocupa de toate proiectele mari de infrastructură la nivel naţional.
Degringoladă la PDL
Declaraţiile pro şi cele contra demisiei lui Vasile Blaga de la conducerea PDL, după eşecul din alegeri continuă să curgă zilnic. Vineri va avea loc o primă întâlnire a conducerii actuale cu liderii regionali şi s-ar putea decide ce se va întâmpla pe mai departe, inclusiv dacă PDL continuă în tandem cu ARD sau nu. Cezar Preda, care a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL, după ce a pierdut alegerile în fieful său, la Buzău, spune la postul B1 TV că Vasile Blaga trebuie să rămână la conducerea PDL şi a Opoziţiei. Unii analişti cred de altfel că deocamdată nici nu ar exista prea multe opţiuni şi nume în PDL care să poată prelua dificila sarcină de a ridica partidul de sub pragul electoral dureros sub care a căzut.