Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul Guvern danez redeschide frontierele ţării

noul-guvern-danez-redeschide-frontierele-tarii.jpg

Premierul danez, Helle Thorning Schmidt, elimină controalele la frontierele ţării.

În Danemarca, noul Guvern social-democrat anulează o măsură controversată luată acum câteva luni de fostul Executiv, de centru-dreapta. E vorba despre controalele la frontiere, o decizie care stârnise iritare la Bruxelles şi în ţările membre ale Spaţiului Schengen. Noul Cabinet danez anunţă însă că va renunţa imediat la această măsură, deoarece "criminalitatea poate fi combătută eficace în cadrul sistemului Schengen".

Şefa Guvernului danez, Helle Thorning Schmidt, nu a aşteptat prea mult înainte de a anunţa această decizie. A făcut-o chiar în ziua în care şi-a prezentat programul. "Decizia fostului Guvern va fi anulată", a spus prim-ministrul, "Guvernul poate combate eficace criminalitatea transfrontalieră în cadrul sistemului de cooperare Schengen".

Fostul Guvern conservator introdusese controalele la frontieră în luna mai, la presiunea Partidului Poporului, un partid populist. Decizia stârnise criticile Comisiei Europene şi ale altor state, care au acuzat Danemarca de încălcarea principiilor liberei circulaţii din Spaţiul Schengen. Acest spaţiu a eliminat controalele la frontierele interne ale ţărilor membre Schengen.

Decizia luată de noua şefă a Guvernului danez a fost imediat salutată în Europa. Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle estimează că e o decizie în favoarea libertăţii cetăţenilor europeni.

Premierul danez vrea să arate încă de la început că va guverna diferit faţă de predecesorul său conservator. Astfel, un minister controversat, cel al Integrării, a fost suprimat. Pentru prima dată, va exista un ministru venit din rândurile imigraţiei, un indian care se va ocupa de culte şi egalitatea de şanse. De asemenea, un bărbat de 26 de ani, Thor Moeger Pedersen devine cel mai tânăr ministru din istoria ţării: el va fi ministrul Impozitelor.