Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul Guvern tunisian, "moşit" în violenţă

tunisia-soldati-fethi-belaid-afp.jpg

Situaţia rămâne tensionată în Tunisia (Foto : AFP / Fethi Belaid).

În Tunisia, premierul Mohamed Ghannouchi, menţinut în funcţie de noul preşedinte interimar, Fouad Mebaza anunţă luni, 17 ianuarie, formarea unui Guvern de uniune naţională. Noul Cabinet va încerca să oprească violenţele şi să îi înlocuiască din funcţii pe fidelii fostului preşedinte, Ben Ali, care a fugit în Arabia Saudită, în urma unor manifestaţii violente, care au durat o lună de zile.

Mulţi demnitari ai "vechiului regim", între care miniştrii de Externe şi de Interne îşi vor păstra funcţiile. Între timp, situaţia rămâne tensionată în capitala ţării, Tunis, unde armata a desfăşurat mai multe forţe, pentru protejarea instituţiilor statului şi asigurarea ordinii publice. Lupte violente s-au dat duminică seară între armată şi elemente fidele ale gărzii prezidenţiale, la una dintre reşedinţele fostului şef de stat, Ben Ali.

Oamenii vechiului regim încearcă să confişte "revoluţie de iasomie". Deja ei au obţinut o primă victorie : Opoziţia a acceptat să facă parte din noul Guvern de uniune naţională. În al doilea rând, această confiscare se va face şi din motive obiective  : Opoziţia este slăbită de faptul că de 23 de ani a fost marginalizată şi persecutată şi deci dispune de o slabă capacitate de organizare, absolut necesară pentru câştigarea unor alegeri.

Singura forţă politică bine organizată, care dispune de resurse materiale şi umane rămâne partidul fostului preşedinte, Ben Ali, Adunarea Constituţională Democratică, partid ce face parte din Internaţionala Socialistă.

Să spunem şi că o eventuală întoarcere spre democraţie ar putea fi profitabilă islamiştilor. Rămânerea actualului partid la putere cu asocierea parţială a forţelor democrate reprezintă singurul dig în faţa Opoziţiei islamiste, care este mai bine organizată decât forţele democrate şi care este favorită în cartierele populare.

Scânteia tunisiană se poate extinde şi în celelalte state arabe

Tunisienii au ieşit în stradă, luând exemplul vecinilor lor din Algeria. Chiar dacă fenomenul de contaminare nu este "mecanic", impactul revoluţiei de iasomie asupra sentimentelor şi gândirii arabilor din alte state este indiscutabil. De altfel, mai mulţi şefi de state arabe au anunţat creşterea salariilor. Ţara cea mai expusă este Egiptul. Specialiştii citează şi Libia. Libia este o ţară foarte bogată, dar 60% din populaţia sa trăieşte sub limita sărăciei.

Ben Ali, în siguranţă în Arabia Saudită

Ben Ali s-a gândit să fugă în primul rând în Franţa, dar Parisul nu a fost de acord. Situaţia lui Ben Ali este ţinută secretă de autorităţile saudite. Avem numai un comunicat oficial : "Preşedintele Ben Ali a părăsit ţara în condiţii excepţionale şi i-a fost acordată ospitalitate". Pentru moment, nu există şansa ca acesta să fie extrădat în Tunisia. Ar fi fost mult mai uşor dacă acesta s-ar fi aflat în Franţa. Cu Arabia Saudită astfel de chestiuni sunt mai greu de tratat şi probabil că dacă Riyadul se va gândi că prin găzduirea lui Ben Ali îi sunt afectate interesele, statul arab îl va lăsa să meargă spre o altă destinaţie mai sigură.

ArabiaSaudită este însă pentru moment o destinaţie sigură. Rămâne şi ca noile autorităţi tunisiene să ceară extrădarea. Există această posibilitate, pentru că presa face speculaţii pe marginea averii fabuloase a familiei Ben Ali. În plus, duminică seară s-au dat lupte între garda prezidenţială şi armată, ceea ce înseamnă că pierderea puterii de către Ben Ali este cauzată de luptele de putere din sânul regimului. În aceste condiţii, nu ar fi exclus ca tocmai foştii partizani ai lui Ben Ali să îi ceară extrădarea.

Ben Ali a fugit cu 1,5 tone de aur

Site-ul ziarului Le Monde afirmă că ar avea cu el 1,5 tone de aur (cca. 45 de milioane de euro). Această cifră a fost avansată de serviciile secrete franceze, mai exact DGSE, serviciul de spionaj. Soţia fostului preşedinte, Leila Trabelsi ar fi luat lingourile de aur de la Banca Naţională. Guvernatorul băncii tunisiene ar fi refuzat iniţial, dar ulterior ar fi cedat. Odată luat aurul, Leila a luat un avion spre Dubai şi apoi la Jedah, unde a ajuns şi soţul ei, Ben Ali. Este însă posibil ca cei doi să aibă şi conturi în alte ţări, mai ales că soţia lui Ben Ali ar fi patronat un adevărat "sistem mafiot", după cum afirmă presa franceză.