Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul preşedinte al Egiptului este Mohamed Morsi

noul-presedinte-al-egiptului-este-mohamed-morsi.jpg

Noul preşedinte al Egiptului, Mohamed Morsi (Foto: Reuters/Suhaib Salem/Files)

Candidatul Fraţilor Musulmani, Mohamed Morsi, a fost ales preşedinte al Egiptului. Anunţul a fost făcut duminică seară de Comisia Electorală.

Mohamed Morsi a obţinut peste 13 milioane de voturi la alegerile prezidenţiale din Egipt, în timp ce contra-candidatul său, Ahmad Shafiq, fostul premier al lui Hosni Mubarak, a primit circa 12 milioane. Mohamed Morsi, inginer în vârstă de 60 de ani, licenţiat al unei universităţi americane, devine astfel primul islamist care preia conducerea Egiptului.

 

Explozie de bucurie în Piaţa Tahrir

 

Victoria lui Mohamed Morsi a fost salutată cu o explozie de bucurie în Piaţa Tahrir din Cairo. Mii de susţinători ai candidatului Fraţilor Musulmani scandau "Allah akbar" ("Allah este cel mai mare") şi scandau "Jos puterea militară!".

Mohamed Morsi a fost felicitat de mareşalul Hussein Tantawi, şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate, organism care conduce Egiptul de la căderea regimului Mubarak.

Rata de participare la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a fost de 51%, mai mult cu cinci procente faţă de primul tur din 23 şi 24 mai.

 

Dezamăgire în tabăra lui Ahmad Shafiq

 

Decepţia era vizibilă în tabăra lui Ahmad Shafiq: multe susţinătoare au ţipat, altele au plâns, în timp ce bărbaţii şi-au luat capul în mâini, observă o jurnalistă a AFP.

Viitorul preşedinte al Egiptului, Mohamed Morsi, va avea totuşi o marjă de manevră foarte redusă în faţa Consiliului Militar.

Armata egipteană a promis să predea înainte de 30 iunie puterea executivă noului şef al statului.