Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul proiect de lege privind imigraţia dezbină clasa politică franceză

Senatorii francezi au început să examineze noul proiect de lege privind imigraţia, un text deja adoptat de deputaţii de la Paris. 

Acest document, al 5-lea din 2002 încoace, prevede, în particular, măsuri mai dure pentru imigranţii clandestini. Guvernul riscă să fie pus însă în dificultate. 

Executivul parizian a primit deja cel puţin un avertisment de la senatori. Grupul centriştilor a decis că nu va vota amendamentul ce prevede retragerea naţionalităţii franceze acordată unor străini care au comis anumite fapte grave. Cum conservatorii din UMP nu deţin majoritatea în camera superioară a parlamentului francez, această dispoziţie nu va fi adoptată. Ea se referă la francezii de origine străină deveniţi cetăţeni francezi de mai puţin de zece ani şi care au ucis un membru al forţelor de ordine sau un magistrat. În opinia centriştilor, o astfel de prevedere legală ar crea cetăţeni francezi de două categorii, inegali în faţa legii, lucru contrar declaraţiei universale a drepturilor omului.

Senatorii socialişti, cei mai numeroşi şi cei mai vehemenţi adversari ai noului proiect, denunţă de partea lor un text „stigmatizant şi care atentează la libertăţile publice”.

Trebuie precizat că acest proiect examinat acum de senatori a fost deja adoptat de deputaţi în octombrie anul trecut. Precizare utilă dacă nu uităm că, cu puţin timp înainte, preşedintele Nicolas Sarkozy ţinuse un discurs foarte dur axat pe securitate, pe înăsprirea măsurilor împotriva clandestinilor şi a francezilor de origine străină.

Textul iniţial a fost redactat de fostul ministru al imigraţiei, Eric Besson, el urmând să fie acum finalizat de Brice Hortefeux de când politica migratorie a trecut la ministerul de interne. Este vorba de a 5-a lege privind imigraţia din 2002 încoace, şi această dată are valoarea ei întrucât ea coincide cu sosirea la interne a lui Nicolas Sarkozy, personaj ce avea să ajungă apoi pe cea mai înaltă treaptă a Republicii franceze. 

 
Anca Năstase şi Vasile Damian