Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nunţiul apostolic către Băsescu: Demnitatea umană riscă să fie sacrificată, pentru a combate criza globală

Demnitatea umană şi drepturile omului riscă să fie sacrificate în unele ţări, pentru a combate criza globală. Iată ce mesaj a transmis nunţiul apostolic în România, Francisco-Javier Lozano, la începutul întâlnirii anuale a preşedintelui cu reprezentanţii misiunilor diplomatice. Traian Băsescu nu s-a referit deloc la protestele din Bucureşti şi din restul ţării, din ultimele zile.

Există pericolul ca demnitatea umană şi drepturile omului să fie sacrificate în unele ţări, pentru a combate criza globală, spune nunţiul apostolic în România. El apreciază că poporul român a arătat că are calităţi pentru a depăşi mari dificultăţi.

"Anul 2011 ne-a arătat gravitatea problemelor cu care se confruntă lumea noastră şi faptul că avem de-a face cu adevărat cu o criză globală. Nimeni nu a rămas neatins de dificultăţile economice, însă cei săraci le vor simţi mai mult decât oricine altcineva. Întotdeauna cei săraci şi cei dezavantajaţi sunt cei care suferă primii şi care suferă cel mai mult. Pericolul este că demnitatea umană şi drepturile omului ar putea fi sacrificate în măsurile luate, pentru a răspunde problemei în diferite ţări ale lumii", spune nunţiul apostolic, Francisco-Javier Lozano.

"Nu am competenţa de a vorbi pe probleme economice, însă doresc să vă aduc la cunoştiinţă câteva idei de speranţă în ceea ce priveşte această situaţie. Poporul român a arătat în trecut că are calităţile necesare pentru a depăşi mari dificultăţi. Credinţa creştină a poporului român l-a învăţat cum să reziste în timpuri problematice, cum să aibă răbdare şi cum să aibă grijă de ceilalţi. Problemele din lumea noastră pot părea de netrecut, dar credinţa religioasă oferă speranţă nu numai într-o modalitate teoretică, ci prinde viaţă în ajutorul practic pe care oamenii îl pot da unul altuia. Aceasta este forţa societăţii româneşti", afirmă nunţiul apostolic.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut joi la Cotroceni un discurs de câteva zeci de minute, dar nu s-a referit deloc la protestele de stradă înregistrate în ultimele zile în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării.