Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O anulare a acordului de mediu de la Certej ar fi "periculoasă şi antieuropeană!"

o-anulare-acordului-mediu-certej-ar-fi-periculoasa-antieuropeana.jpg

Controverse privind acordul de mediu de la exploatarea minieră Certej.

Sulfina Barbu o critică pe Rovana Plumb, pentru poziţia sa faţă de proiectul minier de la Certej (Hunedoara). Vicepreşedintele PDL spune la RFI că o eventuală anulare a acordului de mediu ar fi "periculoasă" şi "antieuropeană".

Agenţia de Protecţie a Mediului a depus marţi la Tribunalul Bucureşti cererea de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, un pas necesar pentru repararea unei ilegalităţi, a anunţat ministrul Mediului, Rovana Plumb. Eliberarea acordului de mediu la Certej reprezintă prelungirea unui comportament iresponsabil al celor de la PDL, a mai declarat ministrul.

Sulfina Barbu critică afirmaţiile Rovanei Plumb: "Sunt consternată de declaraţiile doamnei ministru, care se pronunţă, fără să cunoască lucrurile! Spune că Partidul Democrat Liberal ar fi dat acorduri. Îi amintesc că de la 1 aprilie 2007, PDL nu mai are ministru al Mediului. Poate îl întreabă pe colegul domniei sale, care a fost ministrul Mediului în perioada 2008-2009, poate îi întreabă pe colegii de la UDMR, care au fost miniştri, deci pentru a lămuri lucrurile şi pentru a evidenţia ipocrizia USL-ului şi-mi pare rău să spun despre o femeie politician din USL că nu se deosebeşte cu nimic de colegii domniei sale bărbaţi".

În opinia Sulfinei Barbu, "este periculos ca un om politic să vină şi să anuleze avize, acorduri, care au fost date pe proceduri europene".

"Fără să cunosc datele de la Certej, eu vă spun care sunt procedurile. Sunt directive europene în care sunt stabiliţi toţi paşii, în care sunt prevăzute etape de dezbateri publice. În toată perioada, până la eliberarea avizului, respectiv acordului de mediu şi ministerul şi Agenţia Naţională de Protecţia Mediului se pot pronunţa şi societatea civilă şi persoanele afectate. Din moment ce în această perioadă nu au fost contestaţii, eu cred că avizul a fost eliberat respectând procedura", continuă vicepreşedintele PDL.

 

Anularea acordului de mediu pentru Certej ar fi "antieuropeană"

 

Sulfina Barbu avertizează că o anulare a acordului de mediu la Certej ar fi periculoasă: "Vine un politician şi spune "nu-mi place de cei care au cerut acest aviz, anulăm avizul şi eu, care sunt reprezentantul USL-ului voi spune cine merită sau nu". Este un comportament periculos, antieuropean şi care induce pe piaţa economică şi în rândul oamenilor de afaceri neîncrederea în instituţiile publice. În orice moment, un act eliberat de către o instituţie va putea fi anulat de către un reprezentant politic!", subliniază fostul ministru.

Sulfina Barbu se arată dezamăgită de Rovana Plumb: "Mă dezamăgeşte doamna ministru prin comportamentul domniei sale şi demonstrează că atât cât a stat în Parlamentul European nu a învăţat nimic din procedurile şi metodologiile europene".

 
Sulfina Barbu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre acordul de mediu de la Certej