Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O broşură irită Parisul

euro-steagul-ue.jpg

O agendă cu sărbători religioase tulbură apele la Bruxelles.

Franţa formulează critici la adresa comunităţii europene, care a editat o agendă pe anul 2010 - 2011, în care sunt menţionate numeroase sărbători religioase, dar nu şi cele creştine. Agenda a fost distribuită în trei milioane de exemplare încă din luna septembrie anul trecut, iar Bruxelles-ul şi-a recunoscut între timp greşeala.

Noul ministru francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez consideră că este cazul să revină asupra acestei afaceri şi asupra "gafei" comise de cei care au conceput agenda. Cum e posibil, spune Laurent Wauquiez, ca în această agendă să fie menţionate sărbători religioase musulmane, chinezeşti sau hinduse, dar nici măcar una creştină, cum ar fi Crăciunul sau Paştele ?

"Ne este oare ruşine de identitatea noastră creştină ? Ne este ruşine că Europa clopotniţelor formează o parte constitutivă a identităţii noastre ?", se întreabă, în mod retoric, demnitarul francez, cuvinte reluate de Agenţia France Presse.

Laurent Wauquiez vede în aceste omisiuni o incapacitate a Europei de a-şi asuma identitatea profundă. De altfel, mai spune el, agenda evocă multe lucruri, multe informaţii, dar nimic legat de identitatea europeană.

În agendă se vorbeşte despre Ghandi, părintele independenţei Indiei, despre cum au fost aduse roşiile din Peru, despre Antarctica, dar nimic de natură să definească, să sugereze în ce constă Europa. Or, mai arată Laurent  Wauquiez, "Europa nu este o cochilie vidă, este o comunitate de valori, de mari personaje şi de mari date istorice. Să ne asumăm această identitate", spune el.

Faptul că acest subiect revine în actualitate pare un ecou al şocului provocat de atentatele anti-creştine din Orient, precum şi un ecou al numeroaselor proteste formulate în ultimul timp în Europa, împotriva persecuţiilor la care sunt supuse cele 20 de milioane de creştini, care mai trăiesc în Orientul Apropiat şi Mijlociu.