Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O deziluzie planetară, un numitor comun: globalizarea

global-economic.jpg

Într-un fel sau altul, toate aceste deziluzii au un numitor comun: globalizarea

Agenda liderilor europeni, confruntaţi cu multiple probleme şi prognoze pesimiste, începe să fie din ce mai încărcata cu reuniuni şi consultări bilaterale sau plurilaterale în aşteptarea summit-ului din 30 ianuarie. Miercuri, la Paris, directoarea Fondului Monetar Internaţional, doamna Christine Lagarde, a discutat cu preşedintele Nicolas Sarkozy despre zona euro şi despre „situaţia economică internaţională”. Concluzia generală pare să fie că 2012 va fi şi mai dificil decât anul care a trecut.

Matei Vişniec:

Fondul Monetar Internaţional, în orice caz, a lansat o alertă în acest sens, cu atât mai mult cu cât previziunile iniţiale în materie de creştere economică mondială par contrazise de realitate, deci situaţia va fi mai proastă decât s-a prevăzut. Un semnal de alarmă care merită puţină atenţie este tras şi de Forumul Economic Mondial de la Davos, care îşi publică raportul anual privind riscurile în lume. Când spunem Davos, avem imediat în minte imaginea unei staţiuni balneare luxoase din Elveţia. Iar pentru săracii planetei, pentru lumea a treia, pentru numeroase sindicate şi categorii profesionale care nu joacă la bursă şi nu dispun de capitaluri care să aducă dividende, Forumul de la Davos este un club al celor bogaţi, al marelui capital şi al marilor patroni.

În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa: la Davos sunt invitate anual şi voci care critică delirul financiar mondial şi forma brutală pe care a luat-o capitalismul în ultimii 20 ani. Cu atât mai mult deci merită ascultat mesajul acestui Forum care se teme de pericolul reprezentat de sentimentul general de „deziluzie”. Iată o formulare interesantă: deziluzia resimţită de numeroase populaţii de pe glob pune probleme, riscă să se transforme în violenţă, în reacţii neprevăzute, să ia forma populismului sau a naţionalismului, să dea naştere unor tentaţii protecţioniste şi aşa mai departe.

Deziluzia maselor a mai provocat tragedii în cursul istoriei moderne a lumii, începând cu revoluţia din 1917 şi continuând cu alte drame. Deziluzia tinerilor din Europa a provocat revoltele din 1968... Deziluziile din lumea arabă au provocat revoluţiile de anul trecut. Putem spune că astăzi asistăm la o nouă gravă acumulare de deziluzii. Europenii sunt deziluzionaţi de turnura pe care a luat-o construcţia europeană. Toată lumea este decepţionată de incapacitatea capitalismului de a asigura prosperitate pentru toţi. Cu excepţia celor care câştigă bani mulţi din speculaţia financiară, restul lumii critică financiarizarea excesivă a economiei. Politica ultra-liberală promovată de constructorii Europei, libertatea totală acordată pieţelor, faptul că oamenii politici par învinşi de excesele pieţei libere, toate acestea au provat la rândul lor mari deziluzii. În Franţa se discută acum cât se poate serios despre reintroducerea unei politici protecţioniste, iar în ultimul număr al revistei L’Express unii comentatori se întreabă dacă Franţa mai este suverană.

Într-un fel sau altul, toate aceste deziluzii au un numitor comun: globalizarea. Sigur, în paralel cu aceasta vastă deziluzie, Forumul Economic Mondial mai evocă şi alte pericole potenţiale pe planetă, începând cu riscul unor atacuri informaţionale şi continuând cu încălzirea atmosferei.

Dar marea deziluzie imediată ţine de economie, deşi oamenii sunt deziluzionaţi şi de clasa politică, iar uneori şi de rateurile democraţiei. Ca să nu mai spunem că pentru fiecare ţară sau comunitate există şi numeroase deziluzii naţionale, regionale, locale...

Să revenim însă la semnalul de alarmă tras de Forumul Economic Mondial. El este adresat de fapt celor care conduc în acest moment destinele lumii, de la oameni politici la patroni, de la directori de instituţii internaţionale la aşii speculaţiilor financiare. Oare au ei urechi ca să audă că se acumulează o imensă deziluzie pe planetă, ca o bombă cu efect nu întârziat, ci imediat?

Matei Vişniec: O deziluzie planetară, un numitor comun: globalizarea