Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O nouă coaliţie este iminentă la Chişinău

parlament-republica-moldova.jpg

Parlamentul Republicii Moldova

Liderii celor trei partide democratice din Republica Moldova sunt la un pas de formarea unei noi coaliţii de guvernare. Reprezentanţii Partidului Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, Partidului Democrat, al lui Marian Lupu şi Partidului Liberal, al lui Mihai Ghimpu s-au întâlnit joi, 30 decembrie şi au ajuns la un acord politic.

Preşedintele PLDM, premierul în funcţie, Vlad Filat a anunţat că discuţiile cu democraţii şi liberalii s-au încheiat şi urmează ca fiecare formaţiune să discute la nivel intern. La începutul şedinţei Parlamentului urmează să fie anunţată decizia finală.

De partea sa, liderul PDM, ex-comunistul Marian Lupu precizează că nu mai există probleme neclare. El spune că urmează o discuţie în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al partidului, unde va fi luată o decizie finală.

Negocieri politice

Mihai Ghimpu, preşedinte PL

AscultăDownload

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu afirmă că membrii partidului se vor întruni în cadrul biroului extins al formaţiunii, unde se va lua o decizie. Ghimpu precizează că s-a ajuns la un consens în privinţa tuturor divergenţelor şi că a rămas de luat doar decizia politică.

Amintim, Republica Moldova a avut alegeri parlamentare anticipate pe 28 noiembrie. Cele mai multe voturi le-a primit Partidul Comuniştilor, însă nu suficiente pentru a face singur Guvernul şi nici pentru a desemna preşedintele ţării. În Republica Moldova, şeful statului e ales de Parlament.

Trei din cele patru partide, care au format Alianţa pentru Integrare Europeană au intrat în Parlament : PLDM, PDM şi PL. Blocul Moldova Noastră, condus de Serafim Urechean nu a depăşit pragul parlamentar.