Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O nouă şansă pentru pacea în Orientul Mijlociu

o-noua-sansa-pacea-orientul-mijlociu.jpg

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu (Foto: AFP/Reuters)

Negociatorii israelieni şi palestinieni se întâlnesc marţi, pentru prima dată, după mai bine de un an. Dificilul dialog între cele două părţi e reluat în capitala Iordaniei, Amman, în prezenţa unor mediatori internaţionali.

Oficialii din ambele tabere s-au declarat sceptici în privinţa unei reluări a negocierilor de pace israeliano-palestiniene. Dialogul s-a blocat în septembrie 2010, după ce Israelul a refuzat să îngheţe ridicarea unor construcţii în Cisiordania.

Prioritatea pentru cele două părţi este aceea de a nu fi acuzate că sunt vinovate de faptul că dialogul nu poate fi reluat. Reprezentantul Palestinian şi-a exprimat speranţa că Israelul va înceta activităţile de colonizare şi va accepta soluţia referitoare la conceptul cu două state.

Israelienii şi palestinienii vor avea o întrevedere bilaterală, dar şi împreună cu Cvartetul mediatorilor pentru Orientul Mijlociu: SUA, Rusia, UE şi ONU.

Cvartetul a declarat că discuţiile dintre cele două părţi trebuie să se încheie înainte de sfârşitul lunii ianuarie. Reprezentantul mişcării islamiste Hamas, care controlează Fâşia Gaza a condamnat întâlnirea. Liderul grupării a cerut Autorităţii Palestiniene să oprească şi să boicoteze acest gen de reuniuni.

În Cisiordania trăiesc aproximativ cinci sute de mii de evrei, în colonia din teritoriile ocupate. Construcţiile sunt ilegale, potrivit legislaţiei internaţionale, deşi Israelul contestă acest lucru, notează BBC.