Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O Scoție independentă va trebui să-și renegocieze apartenența la UE

Comisia Europeană a dat o veste proastă Scoţiei: în cazul în care va vota pentru independenţă la referendumul de anul viitor, noul stat ar trebui să negocieze cu Uniunea Europeană pentru a deveni stat membru. Poziția Bruxelles-ului are bătaie lungă, ținta fiind atât Scoția, cât și aspirațiile separatiste ale Cataloniei și Tirolului.

În toamna lui 2014, scoțienii vor vota în cadrul unui referendum dacă să mai facă parte din Regatul Unit sau nu. Anul trecut, partidul aflat la putere – SNP – Partidul Național Scoțian, a câștigat o majoritate confortabilă în Parlament pe baza unei platforme electorale separatiste. A inițiat apoi o campanie numită YES SCOTLAND. În momentul în care s-ar strânge un milion de adeziuni, independența Scoției ar fi asigurată, a promis premierul scoțian Alex Salmond. Până acum, a reușit să strângă 143.000 de semnături, în contextul în care populația Scoției este de circa 5 milioane de persoane. Numărul dă însă speranțe că referendumul va avea un rezultat pozitiv. Potrivit directorului campaniei, Blair Jenkins, cifra e o realizare majoră, dar mai este un drum lung de făcut. Totuși, grupul care pledează pentru păstrarea Scoției în cadrul granițelor Marii Britanii, Better Together, susține că majoritatea scoțienilor nu sprijină ideea de independență.
Chestiunea este cu atât mai sensibilă cu cât actualul premier, Alex Salmond, a explicat populației că Scoția se va putea autosusține financiar, în special datorită exploatărilor de petrol din Marea Nordului. Dar în egală măsură, șeful cabinetului de la Edinburgh a explicat de câte ori a avut ocazia că o viitoare Scoție independentă se va bucura de același statut în cadrul Uniunii Europene ca și cel al Marii Britanii. Alex Salmond susţinea, că în cazul unui “da” la referendum, Scoţia ar moşteni automat statutul Marii Britanii de membră a Uniunii Europene.
Bruxelles-ul a venit să corecteze această poziție. Nu a făcut-o oficial, ci printr-o scrisoare adresată Parlamentului. O Scoție independentă ar trebui să negocieze cu Uniunea Europeană pentru a deveni stat membru. Statutul nu se câștigă în mod automat. Tratatele existente vor înceta să se aplice pentru o Scoţie independentă, spune Executivul european. La fel, nu va avea dreptul nici la rabatul de care se bucură Regatul Unit.
Mai mult, va pierde derogarea Marii Britanii în ceea ce priveşte aderarea la moneda euro şi zona Schengen, relatează cotidianul britanic “The Telegraph”. Cu alte cuvinte, ar putea fi obligată să adere dacă statele membre nu sunt de acord cu derogări precum cele acordate Londrei. Iar aceasta, în contextul în care Alex Salmond le-a promis scoțienilor că va păstra lira sterlină ca monedă națională.
Iar dacă, de pildă, va fi totuși nevoită să adere la zona Schengen, atunci Marea Britanie va impune controale la frontiera cu fostul său stat component, așa cum a avertizat ministrul de Interne britanic, Theresa May. Va pierde și la alte capitole, negociate dur de Marea Britanie în decursul anilor cu Uniunea – de la fondurile pentru agricultură și cotele pentru pescuit și până la fonduri structurale.
Potrivit ziarului britanic The Telegraph, este o lovitură pe care o dă Comisia premierului scoţian Alex Salmond.
Mai mult, Bruxelles-ul confirmă și că restul Regatului Unit rămâne în cadrul Uniunii ca stat succesor, ceea ce contrazice afirmația aceluiași premier că viitoarea Mare Britanie va avea același statut ca și o eventuală Scoție independentă. Comisia Europeană a încercat până acum să stea departe, cel puțin oficial, de bătălia referendumului din Scoția, însă copia scrisorii trimise a ajuns la cotidianul The Scotsman. Însă și liderii europeni – Jose Manuel Barroso, șeful Comisiei, și Herman van Rompuy, șeful Consiliului European – au indicat în trecut că Scoția va trebui să deschidă negocierile de aderare în cazul în care răspunsul la referendum va fi DA.
Miniștrii din partidul aflat la putere în Scoția au încercat să explice că scrisoarea nu schimbă nimic deoarece separarea nu va începe imediat după ce alegătorii vor vota DA și că Scoția va avea timp să-și negocieze apartenența la Uniune cât este încă parte a Marii Britanii.
Poziția oficialilor europeni vine după mai multe avertismente formulate de guvernul spaniol, îngrijorat că mișcarea ar da apă la moară separatiștilor catalani. Cu alte cuvinte, neacordând automat statutul de membru al Uniunii unui stat desprins dintr-un alt stat membru, Comisia descurajează alți doritori. Care sunt din ce în ce mai numeroși în contextul crizei economice, în care regiunile din componența unor state consideră că dau prea mult către guvernul central și primesc prea puțin. Este cazul regiunii spaniole Catalonia, al nordului Italiei, dar chiar și Țara Galilor, ce începe să-și pună și ea problema independenței.