Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O sută de opozanţi, arestaţi la Moscova

o-suta-opozanti-arestati-moscova.jpg

.O sută de opozanţi, arestaţi la Moscova. Reuters/Mikhail Voskresensky

Aproape o sută de manifestanţi, între care şi scriitorul Eduard Limonov, au fost arestaţi luni la Moscova, în timpul unui miting al opoziţiei. Protestatarii cer alegeri prezidenţiale anticipate, denunţând victoria lui Vladimir Putin la scrutinul de duminică. Arestările au fost făcute în fata Comisiei Electorale.

Poliţia a anunţat că la mitingul de luni a arestat 50 de persoane. Corespondentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea, relatează că protestatarii sunt însoţiţi şi de un număr impresionant de forţe de ordine.

Unul dintre liderii mişcării de contestatare, Vladimir Rîjkov, a citit la miting o rezoluţie a comitatetului de organizare în care se arăta că “solicităm prezidenţiale anticipate. Aceste alegeri sunt o farsă. Puterea nu este legitimă. Ne vom continua acţiunea paşnică până când cerinţele ne vor fi îndeplinite" a precizat el.

Rezultatele finale anunţate de Comisia Electorală Centrală arată că  Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia, obţinând 63,6% din voturi.

Contracandidatul său,  liderul comunist Ghennadi Ziuganov, a obţinut 17,18% din voturi. Pe locul al treilea s-a clasat independent Mihail Prohorov. Miliardarul a obţinut 7,98% din voturi, depăşindu-l pe ultranaţionalistul  Vladimir Jirinovski, creditat cu 6,22 procente.
 

 
Liviu Iurea, Moscova, relatează din mijlocul protestatarilor