Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O treime din populatia Republicii Moldova vrea să plece din tara

Statistică alarmantă în Republica Moldova - unde unul din trei cetăţeni vrea să părăsească ţara. Aceasta este concluzia ce se poate desprinde din cel mai recent studiu Gallup. În acelaşi timp natalitatea Republicii Moldova este în scădere cu 0,5 procente anual, prin urmare specialiştii susţin că peste 30 de ani numărul populaţiei se va înjumătăţi.

Tânărul Sandu Şura, pe care tocmai l-aţi auzit(sunet), este muzician de profesie. A adus acasă multe premii internaţionale, dar pentru că nu şi-a găsit rostul în ţara lui, locuieşte şi munceşte acum în Canada. În situaţia lui Sandu sunt sute de mii de moldoveni. Potrivit unui studiu al serviciului american Gallup, fiecare al treilea cetăţean al Republicii Moldova doreşte să emigreze. Moldovenii sunt gata pe orice căi să-şi părăsească ţara, în speranţa unei vieţi mai bune. Majoritatea pleacă ilegal peste hotare.

Studiul Gallup arată că Republica Moldova deţine întâietatea printre ţările CSI după numărul cetăţenilor care doresc să se stabilească cu traiul peste hotare. Ea este urmată în acest clasament de Azerbaijan, Georgia şi Ucraina.

Republica Moldova se confruntă cu un colaps demografic de proporţii, spun experţii din domeniul populaţiei. Iată ce a declarat la RFI, reprezentantul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie la Chişinău, Boris Gâlca: (audio)

Republica Moldova este singura ţară din Europa care nu are politici în domeniul demografiei. În aceste condiţii, spune Boris Gâlca, Guvernul nu poate controla situaţia(audio).

Populaţia RM numără acum 4 milioane de oameni. În fiecare an, aceasta scade cu 0,5 la sută. Dacă tendinţa se va păstra, specialiştii afirmă că până în anul 2050, ţara va rămâne cu doar jumătate din populaţia sa.

Chişinău, Ilona Spătaru

30/06/2008; 13h00