Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama ajută familiile cu credite ipotecare

200902-9903.jpg

Obama ajută familiile cu credite ipotecare

Preşedintele american Barack Obama anunţă un plan menit să ajute între
şapte şi nouă milioane de familii, care întâmpină dificultăţi în
rambursarea creditelor ipotecare. Transmite corespondentul RFI în Statele Unite, Radu Tudor.

Preşedintele american Barack Obama anunţă un plan menit să ajute între şapte şi nouă milioane de familii, care întâmpină dificultăţi în rambursarea creditelor ipotecare. Obama speră că aceste familii vor putea astfel să îşi reeşaloneze datoriile şi să evite exproprierea sau expulzarea.
Dimensiunile problemei sunt enorme, planul, pe măsură. "Planul va ajuta între 7 şi 9 milioane de familii să-şi restructureze sau refinanţeze ipotecile, pentru a evita lichidarea forţată", a spus preşedintele la Mesa, în statul Arizona, oraş care ocupă locul patru în clasamentul acestor lichidări, cu 120.000 anul trecut.
Planul de stabilizare a pieţei ipotecare are trei componente. Prima este renegocierea împrumurilor în pericol de neachitare. Statul va acorda băncilor înlesniri, pentru a reduce datoriile la 38% din venitul familial brut şi va rambursa în întregime eventuale pierderi ale creditorilor, pentru a aduce obligaţiile lunare sub 31% din venit.
Al doilea element al planului vizează numărul cel mai mare de proprietari, care-şi achită prompt datoria, dar ale căror reşedinţe primare sunt evaluate, din cauza prăbuşirii pieţei, sub sau prea aproape de valoarea ipotecii. Pentru aceştia, cu anumite restricţii, planul înlesneşte reducerea dobânzii.
"Dacă refinanţează, milioane de proprietari pot beneficia de actuala rată a dobânzii, extrem de scăzută", a reamintit Barack Obama.
A treia componentă majoră a planului care intră în vigoare la 4 martie este stimularea creditului imobiliar.

Radu Tudor, New York, RFI

(CR - 19 February 2009;15.25h)