Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama și Cameron: o nouă fază în relația specială Washington Londra

obama-bun-20100721093149.jpg

Obama și Cameron. Reuters

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, și prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, au reafirmat caracterul special al relației dintre cele două țări. În cadrul primei sale vizite oficiale la Washington de când a preluat conducerea guvernului britanic, premierul Cameron a discutat cu președintele Obama chestiuni delicate, precum grațierea unui libian condamnat pentru terorism în Scoția și catastrofa petrolieră cauzată de o sondă a companiei BP în golful Mexic, transmite corespondentul RFI la Londra, Petru Clej (audio).

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, și prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, au reafirmat caracterul special al relației dintre cele două țări.

În cadrul primei sale vizite oficiale la Washington de când a preluat conducerea guvernului britanic, premierul Cameron a discutat cu președintele Obama chestiuni delicate, precum grațierea unui libian condamnat pentru terorism în Scoția și catastrofa petrolieră cauzată de o sondă a companiei BP în golful Mexic.

Președintele Obama a calificat relația americano-britanică drept “cu adevărat specială” și a adăgat că lumea e mai prosperă și mai sigură atunci când cele două țări cooperează pe scena internațională.

Premierul Cameron vorbise și el despre această relație într-un articol publicat în cotidianul Wall Street Journal, în care califica, cu modestie, țara sa în relația cu Statele Unite drept “partenerul junior, așa cum a fost în anii ’40, ca și în anii ‘80”.

Termenul “relație specială” a fost folosit pentru prima oară cu referire la perioada în care președintele Franklin Delano Roosevelt și premierul Winston Churchill erau aliați în lupta împotriva Germaniei naziste.

Caracterul special a continuat și pe întreaga durată a războiului rece atingând un apogeu în perioada anilor ’80, a președintelui Ronald Reagan și a premierului Margaret Thatcher.

După sfârșitul războiului rece, americanii și britanicii au fost în continuare umăr la umăr în momente grele, cum au fost cele două războaie din Irak, iar acum în conflictul din Afganistan.

În ultima vreme însă au apărut și niște motive de disensiune, cum a fost de pildă eliberarea pe motive umanitare a libianului Ali Basset al-Megrahi, condamnat la închisoare pe viață de un tribunal scoțian pentru atentatul terorist împotriva unui avion de pasageri PANAM care a cauzat ]n 1988 moartea a 270 de persoane.

Al-Megrahi a fost grațiat anul trecut de guvernul scoțian, datorită faptului că era bolnav de cancer și la acea dată i se mai dădeau doar trei luni de viață. Eliberat și aflat Libia, el este și azi în viață.

David Cameron, care la acea dată era lider al opoziției britanice, și-a exprimat și el dezacordul total cu decizia guvernului minoritar separatist din Scoția, dar a afirmat că decizia era de competența autorităților de la Edinburgh, nu a celor de la Londra.

Un alt subiect care a încordat relațiile bilaterale în ultima vreme a fost și el abordat: David Cameron a spus că BP – fostă British Petroleum, compania a cărei sondă petrolieră din Golful Mexic a explodat acum trei luni provocând cea mai mare catastrofă ecologică din istoria Statelor Unite, ia toate măsurile necesare reparării situației, inclusiv plata de despăgubiri în valoare de 20 de miliarde de dolari.

El a spus însă că nu guvernul britanic, ci BP trebuie să răspundă acuzațiilor venite din Statele Unite că marea companie ar fi făcut lobby pe lângă autoritățile din Marea Britanie pentru eliberarea lui al-Megrahi în schimbul semnării unui contract de concesiune petrolieră cu guvernul Libiei.

În concluzie, o relație americano – britanică mai puțin spectaculoasă ca pe vremea cuplului Bush – Blair, dar și vremurile s-au schimbat iar relația specială nu mai are așa o influență în lume ca acum 70, 30 sau chiar 10 ani.