Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama caută soluţii pentru controlul mai strict al armelor

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt ai administraţiei sale, pentru a discuta despre un răspuns la atentatul de vineri dintr-o şcoală din Newtown (Connecticut), în care au fost ucişi 20 de copii în vârstă de şase şi şapte ani. În urma întâlnirii, Casa Albă a declarat că reducerea violenţei armate este o problemă complexă, ce necesită o soluţie cuprinzătoare.

Barack Obama a chemat la ordine o parte din Cabinetul său. E vorba de vicepreşedintele Joe Biden, secretarul pentru Educaţie, Arne Duncan, procurorul general, Eric Holder şi secretarul pe probleme de Sănătate, Kathleen Sebelius. Echipa a înaintat idei preliminare pentru controlul mai strict al armelor vândute populaţiei.

Conform unor surse citate de cotidianul Washington Post, vicepreşedintele Biden va conduce echipa care are acum sarcina de a elabora un proiect legislativ. Anterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, anunţa că "o singură lege, o singură acţiune nu va putea rezolva problema".

Jay Carney a mai anunţat şi faptul că preşedintele Obama susţine reintroducerea interdicţiei armelor de asalt, care a expirat în 2004. Din ce în ce mai mulţi parlamentari susţin această idee. Senatorul de Virginia de Vest Joe Manchin a declarat în context că a sosit timpul să "trecem dincolo de retorică". Manchin este posesor de arme şi pasionat de vânătoare. El a afirmat că nu ştie "pe nimeni care să iasă la vânătoare cu arme de asalt".

La fel şi senatorul de Virginia Mark Warner, care a spus că "status quo-ul este inacceptabil". Senatorul de California, Diane Feinstein, un avocat al controlului armelor a declarat deja că va propune în noua sesiune a Congresului o lege de interdicţie la nivel federal.