Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama dă asigurări Rusiei privind scutul antirachetă

obama-steagul-sua-spate.jpg

Preşedintele SUA, Barack Obama

Preşedintele american, Barack Obama, le-a oferit asigurări sâmbătă Moscovei şi interlocutorilor săi polonezi cu privire la intenţiile Washingtonului în legătură cu scutul antirachetă, în cea de-a doua zi a vizitei sale la Varşovia. Liderul de la Casa Albă îşi închiei astfel vizita de 6 zile în Europa.

"Apărarea antirachetă este un domeniu în care ar trebui să cooperăm cu ruşii, pentru că facem faţă unor ameninţări comune", a declarat Obama, în cadrul unei conferinţe de presă, după o întrevedere privată cu preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski.

În acelaşi timp, "apreciem ca foarte important ca NATO să rămână singura responsabilă de propriile sale mijloace de apărare", a adăugat el.

România şi Polonia au acceptat să găzduiască pe teritoriile lor interceptori de tip SM-3, în cadrul proiectului scutului antirachetă american, provocând furia Rusiei, care îl consideră o ameninţare pentru securitatea sa.

Moscova a cerut să participe la proiectul comun al scutului antirachetă cu NATO şi Statele Unite, generând îngrijorarea statelor foste comuniste, membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Obama dă speranţe polonezilor

Preşedintele american a declarat că Washingtonul depune eforturi pentru a anula obligativitatea vizelor pentru polonezii care vor să călătorească în Statele Unite.

Preşedintele SUA a subliniat că a inclus Polonia printre cele patru ţări vizitate pentru a putea "mulţumi poporului polonez pentru prietenia sa şi pentru a asigura că sunt milioane de americani care înţeleg că Polonia este unul dintre cei mai apropiaţi şi mai puternici aliaţi" ai SUA.

Obama a mai spus că experienţa unică a Poloniei privind schimbarea democratică poate ajuta ţările care încă se luptă pentru a-şi îndeplini promisiunile de democraţie.

"Este important să încurajăm Belarusul să construiască o societate democratică", a precizat el, adăugând că este în interesul întregii regiuni să fie stabilitate în Belarus, iar Statele Unite vor coopera cu Uniunea Europeană în acest scop.

"Aşteptăm cu nerăbdare ca Polonia să preia preşedinţia Uniunii Europene", a mai declarat Obama. "O Europă puternică, unită este în interesul politic şi economic al Statelor Unite", a subliniat el.