Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama îndeamnă la regularizarea sistemului financiar

Constatând că sistemul financiar începe să revină la normal, preşedintele a avertizat împotriva delăsării şi tendinţei de a uita lecţiile trecutului. „Nu ne vom întoarce la epoca nesăbuinţei şi excesului, la vremurile când prea mulţi erau mânaţi doar de pofta de căpătuială", a declarat Barack Obama.

Constatând că sistemul financiar începe să revină la normal, preşedintele a avertizat împotriva delăsării şi tendinţei de a uita lecţiile trecutului.

„Nu ne vom întoarce la epoca nesăbuinţei şi excesului, la vremurile când prea mulţi erau mânaţi doar de pofta de căpătuială; ce-i care-şi asumă riscuri fără să le pese de consecinţe nu se mai pot aştepta să fie salvaţi de contribuabil”, a punctat Barack Obama, a cărui administraţie a injectat sute de miliarde într-un sistem financiar care intrase în comă.

Astăzi, cele mai mari cinci bănci, beneficiare ale generozităţii statale, raportează profituri duble faţă de anul trecut. Tentaţia de a uita este enormă.

„Năravurile care au condus la criză trebuie abandonate, şi faptul că mulţi nu vor s-o facă arată că schimbarea este necesară şi urgentă”, a subliniat şeful Casei Albe, care a conturat încă o dată planurile de creare a unui nou cadru normativ pentru lumea financiară, planuri aflate în dezbaterea legislativului.

„Laolaltă, aceste planuri reprezintă cea mai ambiţioasă reformă a reglementarilor financiare de la Marea Criză Economică din 1929 încoace”, a reamintit Barack Obama.

Corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor