Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama “premiază” comandoul care l-a ucis pe ben Laden

Preşedintele american Barack Obama i-a decorat vineri pe membrii comandoului care l-au ucis pe Osama ben Laden în urmă cu cinci zile în Pakistan. Obama şi vicepreşedintele Joe Biden au mers la baza militară Fort Campbell (Kentucky), pentru a se întâlni cu forţa care a efectuat operaţiunea împotriva lui ben Laden.

Preşedintele le-a decernat "o citaţie prezidenţială, cea mai înaltă recompensă care poate fi dată unei unităţi, în semn de recunoştinţă pentru serviciul şi reuşitele lor extraordinare".

Pe de altă parte, dupa ce l-au eliminat pe unul dintre duşmanii săi cei mai mari, SUA încep să îi vâneze pe locotenenţii lui Osama ben Laden. Astfel, imamul radical Anvar al-Avlaki, considerat o ameninţare la fel de mare la ben Laden de Statele Unite, ar fi scăpat vineri de o rachetă lansată de un avion american fără pilot în sudul Yemenului.

Presa americană scrie că ţinta atacului era acest membru Al Qaida, un predicator radical americano-yemenit, suspectat în SUA de legături cu autorul atentatului eşuat de la 25 decembrie 2009 asupra unui avion de linie american.

Între timp, continuă manifestaţiile care deplâng uciderea lui ben Laden. Peste o sută de partizani ai fostului lider Al Qaida s-au adunat vineri în faţa ambasadei Statelor Unite din Londra, pentru a protesta faţă de moartea lui ben aden.

"Statele Unite sunt adevăraţii terorişti", scria pe pancartele afişate de simpatizanţii lui ben Laden, care au dat asigurări că represaliile sunt "garantate".

Poliţia a intervenit pentru a se interpune între manifestanţi şi un grup de militanţi de extremă-dreapta care a organizat o contramanifestaţie.