Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama, presat să sune retragerea din Afganistan

obama-presat-sune-retragerea-afganistan.jpg

Preşedintele SUA, Barack Obama (Foto: Reuters/Jason Reed)

Barack Obama va anunţa în zilele următoare câţi militari americani vor fi retraşi din Afganistan în luna iulie, prima fază a dezangajării. Decizia, care va fi anunţată în următoarea perioadă este una definitorie pentru actuala administraţie.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

"Preşedintele se va baza, sunt sigur, pe evaluarea progresului, a succeselor din teatrul de operaţiuni", preciza ministrul Apărării, Robert Gates, care a refuzat să dezvăluie detaliile deliberărilor.

Opţiunile sunt numeroase, de la "reducerea robustă", la o retragere cu dimensiuni simbolice.

 

Retragerea din Afganistan începe la vară

 

"Repatrierea unor efective poate demara în această vară. Dacă ritmul dezangajării este corect, până în 2016 vom avea în Afganistan o prezenţă comparabilă numeric cu aceea din Coreea de Sud. Dacă însă accelerăm, riscăm să pierdem războiul", avertiza senatorul republican Lindsey Graham, care vorbea de o diminuare cu cinci mii de militari. Cifra maximă ar fi, conform speculaţiilor, de 30 de mii, adică efectivele suplimentare angajate în escaladarea decisă în decembrie 2009.

"N-am votat pentru cel mai lung război din istoria Americii. N-am votat pentru o sută de mii de militari zece ani mai târziu sau pentru iluzia că putem preface Afganistanul într-o democraţie. Trebuie să creem condiţiile unei retrageri totale: asta a promis preşedintele şi promisiunea trebuie respectată", declara unul dintre liderii majorităţii democrate din Senat, Richard Durbin.

Retragerea eşalonată a forţelor americane din Afganistan ar trebui să se încheie în 2014.