Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama solicită sprijin ONU în negocierile de pace din Orientul Mijlociu

Preşedintele american a cerut lumii să se unească în jurul procesului de pace israeliano-palestinian, provocând membrii ONU să sprijine un acord care ar crea un sistem independent în Palestina şi Israel mai sigur, într-o perioadă de un an. Detalii ne oferă corespondentul RFI la New York, Radu Tudor.

Președintele Obama a abordat realist problemele planetare şi a propus soluții constructive care să aducă prosperitate şi pace. În privința Orientului Mijlociu, liderul american a promovat o nouă abordare, bazată pe depășirea argumentelor şi mentalităților prăfuite ale trecutului pentru a se ajunge, în sfârșit, la pace între israelieni şi palestinieni.

„De această dată, să ne bizuim pe toleranţa propovăduită de trei mari religii care consideră Ierusalimul Pământ Sfânt; de această dată, să apelăm la ce e mai bun în noi. Dacă o facem, este posibil ca la anul, când ne întâlnim iar aici, să avem un acord care să creeze un nou membru al Națiunilor Unite, un stat palestinian suveran şi independent, coexistând pașnic cu Israelul”, a spus Barack Obama.

Asupra Iran-ului, şeful Casei Albe a reamintit că există un consens exprimat în rezoluția 1929 a Consiliului de Securitate care impune sancțiuni dar că există în același timp şi o șansă pentru Teheran: „SUA şi comunitatea internațională urmăresc în continuare o rezolvare diplomatică a contenciosului cu Iran-ul”, a precizat Barack Obama.

 
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor