Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama vrea închiderea centrului de detenţie Guantanamo

Preşedintele american, Barack Obama, insistă asupra necesităţii închiderii controversatului centrul de detenţie de la Guantanamo, cu toate că o asemenea măsură este blocată de prevederile incluse de Congres în bugetul pentru Apărare promulgat deja de Casa Albă. Cele două Camere ale Congresului au adoptat la 23 decembrie bugetul apărării.

Acesta prevede fonduri în valoare de 725,9 miliarde de dolari pentru 2011.La Guantanamo se află în prezent 173 de deţinuţi, dintre care numai trei au beneficiat de procese.

Textul, adoptat după mai multe luni de negocieri, prevede "interzicerea utilizării de fonduri ale Departamentului Apărării pentru construirea sau modificarea de amplasamente din Statele Unite pentru deţinuţi transferaţi de la centrul de detenţie Guantanamo". Legea interzice Pentagonului şi să finanţeze "transferul, eliberarea sau susţinerea" deţinuţilor pe teritoriul Statelor Unite, dar şi transferul acestora către ţări unde alţi foşti deţinuţi şi-au reluat deja activităţile teroriste.

Obama a apreciat vineri că aceste dispoziţii "reprezintă o sfidare fără precedent şi un pericol la adresa autorităţii puterii executive de a decide când şi unde pot fi judecaţi deţinuţii de la Guantanamo, pe baza faptelor şi circumstanţelor din fiecare dosar".

"Judecarea teroriştilor în faţa unui tribunal federal constituie un instrument puternic în eforturile noastre de protejare a ţării şi trebuie să rămână printre opţiunile aflate la dispoziţia noastră", a mai spus Obama, care s-a angajat în prima zi a mandatului său la Casa Albă să închidă, în decurs de un an, centrul de detenţie de la Guantanamo.

"În pofida obiecţiilor mele categorice faţă de aceste dispoziţii (...), am promulgat această lege datorită importanţei de a finanţa, printre altele, activităţile noastre militare", a adăugat el.

"Administraţia mea va coopera cu Congresul, pentru a încerca să anuleze aceste restricţii, va încerca să compenseze amploarea lor şi se va opune oricărei încercări de prelungire a acestora în viitor", a afirmat Obama.