
Politică
Obiectivele Danemarcei la preluarea conducerii Consiliului UE
michael-sternberg-ambasadorul-danemarcei-bucureti-foto-reuters.jpg

Primul obiectiv este sprijinirea Europei pentru a deveni cât mai sustenabilă economic. În acest sens, preşedinţia daneză va face eforturi pentru o puternică guvernanţă economică. Potrivit ambasadorului danez la Bucureşti, Michael Sternberg, preşedinţia daneză se va concentra pe reformele structurale în statele membre şi pe disciplina bugetară, dar şi pe regulamente stricte ale sectorului financiar.
În acest context, ambasadorul danez vorbeşte şi despre dinamizarea pieţei unice: „În privinţa celui de al doilea obiectiv, de a stimula creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă, preşedinţia daneză va face tot posibilul să înainteze cât mai mult cu cele 12 iniţiative ale Comisiei Europene pentru modernizarea pieţei unice. Piaţa unică a fost un succes care are acum nevoie de o reîmprospătare pentru a fi de succes şi în următorii 20 de ani.”
Pe de altă parte, Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, spune că România va cere Comisiei Europene să explice dacă prelungirea restricţiilor pe piaţa muncii în nouă state membre este una justificată: „Nu pot să nu mă refer la chesiunea privind libera circulaţie a persoanelor şi să nu constat că sunt nouă state membre care menţin în continuare restricţiile pentru cetăţenii români şi bulgari şi bineînţeles că o să ne adresăm CE şi o să-i întrebăm care este opinia lor, dacă se justifică menţinerea acestor restricţii”, spune Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Printre priorităţile Danemarcei se mai află şi extinderea spaţiului Schengen, care nu va fi uşor de obţinut în condiţiile în care Olanda se opune. Iată ce spune ambasadorul Danemarcei la Bucureşti: „Cred că este evident că o singură ţară membră a Uniunii Europene nu este de acord cu intrarea României şi Bulgariei în Schengen. Eforturile noastre se vor concentra pentru a găsi o soluţie de compromis, vom discuta cu Olanda dacă acest lucru este posibil. Cred că va fi dificil şi nu avem nu alt plan decât acela de a fi un mediator în acest proces, dar va fi greu.”
O altă prioritate majoră pentru Danemarca este bugetul anual al Uniunii Europene pentru care negocierile vor începe lunile următoare. Actualul buget pentru şapte ani al UE este de 1000 de miliarde.
Danemarca a preluat preşedinţia Uniunii Europene de la Polonia. Peste şase luni, Ciprul va prelua această funcţie.