Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Occidentul are datoria să ajute Egiptul

conferinta-foto-msc-harald-dettenborn.jpg

Conferinţa din München (Foto: MSC, Harald Dettenborn)

Iată ce declară Wolfgang Ischinger, coordonatorul celei de-a 47-a ediţii a Conferinţei de Securitate din München. Într-un interviu acordat postului naţional de radio "Deutschlandfunk" Ischinger vorbeşte despre criza din Egipt şi nu exclude aderarea Rusiei la Nato.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Şefi de stat şi de guvern, militari, parlamentari, diplomaţi de rang înalt din 50 de ţări sunt reuniţi la München. În capitala Bavariei a început în această după amiază cea de-a 47-a ediţie a Conferinţei de Securitate, avînd ca subiect principal situaţia din Egipt. Atît şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, cît şi şefa guvernului german, Angela Merkel vor trebui să se pronunţe limpede vizavi de situaţia de acolo, a declarat Wolfgang Ischinger, organizatorul şi coordonatorul Conferinţei.

Într-un interviu acordat postului naţional de radio „Deutschlandfunk“, Ischinger şi-a exprimat îndoiala că o eventuală demisie a preşedintelui Mubarak va declanşa în Egipt o primăvară democratică:

„Criza adevărată, de obicei începe, abia după ce un regim perimat se prăbuşeşte sau a fost măturat.“

Pe de altă parte, Ischinger aşteaptă din partea politicienilor europeni ca aceştia să ţină cont de experienţele dobîndite în urma răsturnării regimurilor dictatoriale din estul continentului şi să ajute Egiptul:

 „Nici un continent nu a acumulat în ultimele decenii atît de multe experienţe în ceea ce priveşte schimbările după dispariţia unor dictaturi, a trecerii de la represiune la libertate, ca şi statele din Europa.

Asta începe cu est-germanii, cuprinzîndu-i pe unguri şi pe români cît şi pe polonezi. Menirea Europei constă deci tocmai în faptul de a transmite şi altora experienţele din perioda transformărilor.

Europa are datoria să transmită egiptenilor puterea pentru a dezvolta o conştiinţă similară. Europa să demonstreze că se află totdeauna, acum şi în viitor, de partea progresului, a deschiderii, a democraţiei, a statului de drept. Acest ajutor să le oferim. Asta putem face.“

Conferinţa de la München, care se va încheia duminică, a fost deschisă de ministrul german al apărării Karl-Theodor zu Guttenberg.

La marginea reuniunii se întîlnesc şi reprezentanţii aşa numitului cvartet pentru Orientul Apropiat. Din cvartet fac parte delegaţi ai Uniunii Europene, ai Oganizaţiei Naţiunilor Unite, ai Statelor Unite ale Americii şi ai Rusiei. Cvartetul va dezbate noi modalităţi privind reînceperea discuţiilor între israelieni şi palestinieni în vederea soluţionării tensiunilor existente în această regiune.

Pe agenda reuniunii se află şi alte cîteva subiecte politice şi militare actuale: pericolele unor atacuri virtuale pe calea internetului, periclitarea securităţii mondiale în urma crizei economice globale, problema securităţii în regiuni de criză, strategiile de siguranţă şi rolul alianţei Nato.

Miniştrii american şi rus de externe, Hillary Clinton şi Serghei Lavrov, vor finaliza la München intrarea în vigoare a Tratatului START. Delegaţia rusă doreşte de asemenea să discute şi despre scutul anti-rachetă. În lunile trecute, Moscova a solicitat Statelor Unite şi Nato să nu ia decizii unilaterale în această chestiune.

În ceea ce priveşte discuţia primirii Rusiei în Nato, Wolfgang Ischinger este de părere că în momentul de faţă încă nu există suficiente premise pentru o asemenea decizie. Dar, în acelaşi timp, Ischinger nu exclude posibilitatea ca în viitor, Rusia se adere la alianţa nord-atlantică: „Este corect să spunem: Uşa este deschisă!“

Pe lîngă personalităţile politice deja amintite, la München se mai află preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, secretarul general ONU, Ban Ki Moon, însărcinatul cu Afacerile Externe al Uniunii Europene, Catherine Ashton, secretarul general al alianţei militare nord-atlantice (Nato), Anders Fogh Rasmussen şi premierul britanic David Cameron. Ministrului de externe din Belarus i-a fost contramandată invitaţia. Asta din cauza ilegalităţilor în timpul recentelor alegeri prezidenţiale.

 
William Totok, Berlin