Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Occidentul se pregăteşte de război în Mali

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Franţa şi Statele Unite îşi multiplică eforturile diplomatice pentru a obţine sprijinul Algeriei în vederea unei intervenţii militare în Mali. Ministrul francez al afacerilor externe, Laurent Fabius, a afectuat deja o vizită cu acest scop la Alger, iar în decembrie este aşteptat în Algeria preşedintele François Hollande.

Luni efectuează o vizită în Algeria şefa diplomaţiei americane, doamna Hillary Clinton. Occidentalii sunt deja confruntaţi cu un război pe care nu l-au dorit, cel din Siria, dar pregătesc acum un altul, în Mali, care devine inevitabil.

Timpul joacă de fapt în favoarea organizaţiei teroriste Al Qaida care a ocupat o preţioasă bază în nordul statului Mali, regiune care a făcut practic secesiune în urma unei revolte a tuaregilor. In nici un caz Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, precum şi ţările africane din regiune, nu îşi pot permite să lase acest imens teritoriu în mîinile organizaţiilor teroriste şi mafiote care proliferează acolo, precum şi a islamismului radical care a instaurat deja legea islamică în regiune.

Iată motivul pentru care doamna Hilary Clinton s-a aflat la Alger, pentru a cere acestei ţări să se implice într-o operaţiune militară. Mai mult decît atît, prin situaţia sa geografică, Algeria reprezintă cheia însă a succesului în  eventualitatea unei intervenţii.

Algeria şi statul Mali au o frontieră comună de 1400 de kilometri, iar armata algeriană este una bine echipată şi bine antrenată, şi în plus, dispune de cadre care au o experienţă importantă în lupta împotriva tetrorismului. In urmă cu 20 de ani Algeria însăşi a fost teatrul unui război civil declanşat de islamiştii radicalicare s-a soldat cu moartea a aprocimativ o sută de mii de persoane.

Iată deci de ce Parisul si Washingtonul consideră că Algeria are un rol esenţial de jucat în contextul crizei din Mali. Este adevărat însă că şi autorităţile de la Alger se tem de o eventuală destabilizare în caz de conflict generalizt în regiunea Sahelului, mai ales că şi în algeria trăiesc în jur de 50 000 de tuaregi.

Comunitatea internaţională a adoptat deja, pe 12 octombrie, prin Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, o rezoluţie destinată să deschidă calea unei desfăşurări de forţe militare internaţionale în Mali. 3000 de oameni ar urma să fie furnizaţi de Comunitatea economică s statelor din Africa de vest, cu ajutor logistic american şi francez.