Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Occupy London - varianta iraniană

41332630-tehran-afp-416.jpg

Ambasada britanică în flăcări, FOTO: AFP

Marea Britanie a reacţionat cu furie şi indignare la atacul asupra ambasadei sale din centrul capitalei iraniene Teheran. Zeci de studenţi au intrat în perimetrul reprezentanţei diplomatice, au vandalizat clădirea şi au provocat mai multe incendii. Şi în nordul oraşului a fost ocupat un teren aflat în proprietatea ambasadei. Guvernul britanic a condamnat în termeni duri atacul asupra ambasadei de la Teheran. „Suntem îngroziţi”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Londra. 

„Este o situaţie inacceptabilă pe care o condamnăm”, se mai arată în documentul care afirmă că situaţia din Iran este în continuare neclară.

Zeci de demonstranţi au forţat perimetrul reprezentanţei diplomatice şi, conform unor relatări ale televiziunii publice iraniene, au înlocuit drapelul britanic cu cel al Iranului. Studenţii ar fi aruncat de asemenea mai multe bombe incendiare în clădire în care au ars documente ale ambasadei. Una din clădiri ar fi luat foc în întregime.

Conform unor relatări ale corespondenţilor Reuters şi AFP, manifestanţii ar fi aruncat şi cu pietre şi au spart geamurile mai multor clădiri anexă. Au avut loc şi ciocniri înre forţele de ordine şi studenţii care strigau „Moarte Marii Britanii”. Imagini difizate de postul de televiziune de stat îl arătau pe un tânăr care se suise pe un zid cu un portret al Reginei Elisabeta a II-a.

Martorii oculari au relatat că nici poliţia nici trupele speciale nu au reuşit să-i împiedice pe studenţi să sară gardurile ambasadei. Angajaţii reprezentanţei au părăsit zona prin ieşirile de urgenţă. Protestatarii s-au desprins dintr-o manifestaţie mai mare, organizată împotriva sancţiunilor dure impuse de Londra Iranului în contextul programului nuclear desfăşurat de această ţară. În faţa ambasadei, tinerii au cerut expulzarea şefului misiunii.

Agenţia Irna a relatat că demonstranţi au ocupat şi un al doilea teren în proprietatea ambasadei britanice situat în nordul capitalei Teheran. În acel perimetru se situează o casă de oaspeţi pentru diplomaţi britanici şi şcoli franceze, germane şi engleze. Agenţia a lansat şi informaţia conform căreia unii cetăţeni străini ar fi ţinuţi ostatici acolo, dar informaţia nu este confirmată.

Manifestaţia studenţilor a fost anunţată şi aprobată de municipalitate. Ea a avut loc cu ocazia comemorării asasinării cercetătorului nuclear iranian Madjid Shahriari.

„Conform dreptului internaţional, Iranul are obligaţia clară de a proteja diplomaţii şi ambasadele de pe teritoriul său şi aşteptăm măsuri urgente pentru a asigura siguranţa personalului nostru şi a proprietăţilor”, afirmă în comunicat ministerul de externe de la Londra.

Duminică, parlamentul iranian a votat o lege conform căreia ambasadorul britanic ar urma să fie expulzat, iar relaţiile bilaterale cu Marea Britanie ar urma să fie menţinute la un nivel minim. Consiliul Gardienilor Revoluţiei a aprobat demersul. Pasul următor ar fi punerea în aplicare de către preşedintele Ahmadinedjad.

Legea a fost votată ca reacţie la sancţiunile americane, britanice şi canadiene impuse recent Teheranului, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a publicat un raport alarmant în chestiunea dosarului nuclear iranian. Iranul respinge acuzaţiile.