Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ofensivă diplomatică la Skopje

matthew-nimetz-negociator-dialogul-greco-macedonean.jpg

Matthew Nimetz, negociator în dialogul greco-macedonean

Autorităţile macedonene au intrat zilele acestea într-o ofensivă diplomatică în vederea deblocării integrărilor euro-atlantice aflate de mai mult timp pe linie moartă. Negociatorul în dialogul greco-macedonian Matthew Nimetz a vizitat marţi Skopje, după o pauză de doi ani. Se încearcă convocarea unei noi runde de negocieri pe tema denumirii statului macedonean. Marţi seară, Matthew Nimetz şi-a continuat drumul către Atena.

Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomic:

De peste zece ani, cât a trecut de la proclamarea independenţei Republicii iugoslave Macedonia, Grecia se opune ideii ca noul stat să se numească Republica Macedonia. Autorităţile de la Atena se tem ca nu cumva odată şi odată Republica Macedonia să manifeste pretenţii teritoriale faţă de nordul Greciei, care deja poartă numele de Macedonia.

Petar Tomic: Ofensivă diplomatică la Skopje

AscultăDownload

Datorită disputei cu Grecia la Summit-ul NATO de la Bucureşti, statul macedonian a fost oprit pe ultima sută de metri de a deveni membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice. Când este vorba de integrarea europeană, Macedonia îndeplineşte deja de doi ani toate condiţiile pentru a începe negocierile de aderare. Cauza îngheţării procesului de integrare este tot disputa cu Grecia. În dialogul greco-macedonian de până acum, au fost formulate două propuneri concrete din partea Greciei, dar care nu au fost acceptate la Skopje. Grecii recomandă ca statul macedonean să folosească denumirea de Macedonia de Nord sau Macedonia Vardarică.

În urma convorbirilor de marţi de la Skopje, Matthew Nimetz nu a dorit să facă nici un comentariu. Totuşi a lăsat să se înţeleagă că în capitala Macedoniei a venit cu traista goală şi că merge la Atena cu ea pe jumatate plină. În preajma vizitei de marţi a negociatorului Nimit la Skopje, presa macedoneană a semnalat posibilitatea ca Macedonia să ceară admiterea în NATO sub actuala denumire provizorie de Fosta Republică Iugoslavă Macedonia.

Ziarele de la Skopie precizează că preşedintele macedonean, George Ivanov, ar fi trimis în acest sens o scrisoare organizatorilor viitorului summit NATO de la Chicago. Pe marginea convorbirilor cu negociatorul Nimit, preşedintele Ivanov a dat marţi un comunicat de presă în care se spune că Macedonia doreşte o înţelegere cu Grecia, dar soluţia trebuie găsită în spiritul dreptului internaţional şi să respecte identitatea naţională a poporului macedonean. Nimit a comentat foarte scurt acest comunicat de presă, subliniind că identitatea naţională a macedonenilor nu poate fi niciodată tema oricăror negocieri. Se discută doar denumirea statului, a spus Matthew Nimetz.

La Skopje a sosit marţi şi o delegaţie de europarlamentari condusă de raportorul pentru Macedonia, Richard Howitt. Ei doresc să asigure conducerea de la Skopje că nici Europa nu a uitat de Macedonia.