Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ofensivă franceză în Rusia

ofensiva-franceza-rusia.jpg

Premierul francez, François Fillon (Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes)

Premierul francez, François Fillon, se află la Moscova, pentru un nou seminar interguvernamental franco-rus. Este pentru a 16 oară că Franţa şi Rusia organizează acest tip de consultări, într-un moment când relaţiile dintre cele două ţări sunt considerate excelente.

Acest tip de seminar are loc o dată pe an, în general în alternanţă la Paris şi la Moscova. Cum anul trecut el a fost găzduit tot în capitala Rusiei, întâlnirea ar fi trebuit în mod normal să se deruleze acum la Paris, dar Vladimir Putin este prea ocupat cu campania electorală în vederea prezidenţialelor ruse. Iată de ce François Fillon face din nou deplasarea la Moscova, de data aceasta însoţit de şase miniştri, printre care cel al Economiei şi cel al Justiţiei.

Premierul francez semnează împreună cu omologul său, Vladimir Putin, mai multe acorduri bilaterale şi contracte, o ocazie pentru cele două părţi de a constata că în ultimii trei ani "dinamica relaţiilor franco-ruse" este foarte bună, intensificată la toate nivelurile. Iată doar două exemple cu caracter de simbol: Franţa a acceptat să livreze Rusiei nave de război de tip Mistral, iar în octombrie anul acesta a fost lansată de pe baza aerospaţială din Guyana franceză o rachetă Soyuz.

În 2007, pe plan comercial, Franţa era al nouălea furnizor al Rusiei, pentru a "urca" în 2010 pe locul cinci. 2010 a fost şi anul Rusiei în Franţa, precum şi anul Franţei în Rusia, o manifestare considerată drept un mare succes. Firme precum Alstom, Renault, Sfran, Danone sau GDF-Suez sunt bine implantate în Rusia, iar Franţa speră să construiască în viitorul linia de mare viteză Moscova-Sankt Petersburg.

 

Dezacord în privinţa Siriei şi Iranului

 

Sigur, mai rămân câteva dosare internaţionale în privinţa cărora dezacordurile sunt persistente între Franţa şi Rusia. Este vorba în primul rând de problema programului nuclear iranian, dar şi de Siria, întrucât Rusia refuză în mod sistematic să sprijine la ONU o rezoluţie de condamnare a regimului de la Damasc, pentru violenţa cu care reprimă manifestaţiile şi mişcările de protest. Ruşii dau semne însă că ar putea să-şi schimbe atitudinea mai ales în contextul deciziei luate de Liga Arabă de a suspenda Siria.

François Fillon va mai avea misiunea, în contextul acestei deplasări, de a linişti Moscova în privinţa capacităţii zonei euro de a-şi depăşi actuala criză. Rusia are motive să se teamă, ca şi China sau Statele Unite, de unda de şoc a unei eventuale grave recesiuni în zona europeană.