Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ofensivă de proporţii a procurorilor la vama de est

vama-masini-bariere.jpg

Zeci de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Vama Siret, reţinuţi pentru corupţie şi trafic de ţigări.

Operaţiune majoră a procurorilor, la graniţa de est a României : 77 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Vama Siret au fost reţinuţi pentru audieri, joi, 3 februarie. Este vorba despre aproape toţi lucrătorii din punctul de trecere a frontierei. În opinia fostului ministru de Interne, Constantin Dudu Ionescu, această acţiune reprezintă un semnal pozitiv.

Vameşii reţinuţi de procurori sunt cercetaţi de Direcţia Generală Anticorupţie pentru trafic de ţigări şi luare de mită.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu spune la RFI că aceasta este o consecinţă a faptului că în ultimii ani, cei care îşi fac datoria sunt îndepărtaţi de la locul de muncă sau destituiţi.

Vasile Lincu mai susţine că problemele de la vamă erau cunoscute şi tolerate de autorităţi.

Comisarul-şef Aurel Anea, de la IJPF Suceava este unul dintre poliţiştii de frontieră vizaţi în ancheta privind corupţia şi contrabanda cu ţigări de la Vama Siret, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Acţiunea de la punctul de trecere a frontierei Siret face parte din planul Ministerului de Interne de securizare a frontierelor şi de combatere a corupţiei în rândul personalului.

Operaţiunea a inclus şi mai multe percheziţii la locuinţele vameşilor şi presupuşilor traficanţi de ţigări, vizaţi în anchetă.

RFI l-a întrebat pe Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne dacă această acţiune ajută sau nu România în efortul de aderare la Spaţiul Schengen. Va fi un argument pentru Franţa şi Germania sau dimpotrivă, arată că autorităţile luptă împotriva corupţiei de la frontiera UE ?

"Dacă oamenii ăia judecă normal, înseamnă că funcţionează ceva aici. Deci după părerea mea, ar fi un semn pozitiv. Dar asta nu înseamnă că domniile lor vor judeca la fel. Oricând vor putea spune "v-am zis noi că e corupţie !", ceea ce este fals, pentru că toată lumea ştia că e corupţie. Acum, dacă ai dovada, nu înseamnă că ai adus ceva în plus sau în minus, ci dimpotrivă, s-ar putea să fie o chestie normală, că îmi fac datoria sau mă strădui să-mi fac datoria", apreciază fostul ministru.

Traficul rutier a fost blocat în zonă, în timpul acţiunii, ceea ce a făcut ca maşinile să formeze o coadă de doi kilometri. În prezent, traficul rutier este deblocat.

Constantin Dudu Ionescu, în dialog cu Dragoş Ghiţulete