Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Olanda contestă existenţa statului de drept în România

olanda-contesta-existenta-statului-romania.jpg

România aşteaptă un semn de la Bruxelles, privind aderarea la Spaţiul Schengen.

Contestarea existenţei "statului de drept" în România s-a petrecut săptămâna trecută la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE, după cum au indicat surse comunitare pentru RFI.

La acea reuniune s-a discutat despre poziţia statelor membre privind aderarea Romaniei şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, care urmează să fie discutată joi în cadrul unui consiliu JAI (Justiţie şi Afaceri Interne). Cu această ocazie, ambasadorul olandez la UE a spus că există în continuare mari probleme legate de reforma justiţiei în România şi că, prin urmare, Olanda nu crede că România este un "stat de drept".

În cadrul întâlnirii s-au discutat concluziile care urmează să fie adoptate joi, la consiliul JAI. Potrivit informaţiilor obţinute de RFI, în proiectul documentului final se confirmă gradul bun de pregătire tehnică al României şi al Bulgariei pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

De asemenea, documentul prevede ca în septembrie, miniştrii europeni de Interne să se aplece din nou asupra acestui dosar.

Franţa, Germania şi Finlanda, ţări cunoscute pentru atitudinea lor critică faţă de aderarea României şi Bulgariei la Shengen nu au ridicat obiecţii asupra formulărilor din proiectul de concluzii. Olanda în schimb a fost singura care a indicat că ar putea bloca adoptarea acestui text.

Haga nu doreşte ca luna septembrie să fie menţionată drept momentul posibil la care miniştrii vor decide data aderării României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

 

Miercuri, ziua clarificărilor în privinţa Schengen

 

Potrivit unor surse comunitare, poziţia Olandei va fi mai bine cunoscută miercuri, 8 iunie. În acea zi, Comisia pentru Securitate şi Justiţie a Parlamentului olandez va acorda Ministrului Securităţii şi Ministrului Imigraţiei un mandat de negociere privind poziţia Olandei în cadrul Consiliului JAI din 9 iunie.

Din cauza componentei alianţei de guvernare olandeze, miniştrii de la Haga sunt adesea îngrădiţi pe plan european de poziţia Parlamentului.

De altfel, acordul de guvernare olandez stipulează că ţara nu-şi va da acordul privind aderarea la Spaţiul Schengen a României şi a Bulgariei, înainte ca aceste două ţări să fi realizat "progrese durabile şi ireversibile în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei".

Olanda se aşteaptă să vadă reflectate aceste progrese în rapoartele anuale publicate de Comisia Europeană la Bruxelles. Următorul raport de acest gen este aşteptat pentru luna iulie. Chiar dacă acest raport va fi pozitiv, ministrul olandez al Afacerilor Europene a declarat că "e greu de imaginat că pe baza doar a unui raport putem vorbi despre progres sustenabil şi ireversibil".