Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Olanda, presată de preşedinţia UE să accepte aderarea României la Schengen

herman-van-rompuy-conducator-al-summitului-bruxelles-8-9-decembrie-foto-reuters.jpg

Herman van Rompuy, conducător al summitului de la Bruxelles din 8-9 decembrie. Foto: Reuters

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ar propune vineri Olandei ca la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, din 13 decembrie, să se abţină de la vot. Astfel ar urma să fie deci 24 de voturi pentru extinderea Schengen şi o abţinere, susţin surse de la Bruxelles, citate de corespondentul RFI Mihaela Gherghişan. Pentru moment, nu se ştie dacă Olanda va accepta propunerea.

Extinderea Schengen cu România şi Bulgaria a fost adăugată pe agenda Summitului de Van Rompuy, întrucât nici o soluţie nu a fost găsită până în prezent. Propunerea a fost adăugată săptămânile trecute şi pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, deşi nu era prevăzută.

"Încă din 9 iunie, şefii de stat şi de guverne europeni au constatat că România şi Bulgaria au atins nivelul de pregătire cerut la intrarea în Spaţiul Schengen", arăta Van Rompuy în octombrie, la ultima reuniune a Consiului European. Este vizată extinderea Schengen către România şi Bulgaria în două etape, după cum urmează: ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene ar trebui să se petreacă până la sfârşitul lunii martie 2012, iar frontierele terestre ar trebui să le urmeze până la finele lunii iulie 2012.

Tot la întâlnirea din octombrie, preşedintele Traian Băsescu a deplâns la Bruxelles faptul că prim-ministrul olandez, Mark Rutte, nu a respectat un acord politic realizat în luna iunie. Băsescu şi Rutte au convenit atunci că, dacă România deblochează dosarul guvernanţei Schengen, Olanda permite extinderea Schengen. În septembrie însă, Olanda s-a opus din nou aderării române şi bulgare la Spaţiul Schengen, invocând un grad de corupţie îngrijorător existent în cele două ţări.