
Politică
Olanda, presată de preşedinţia UE să accepte aderarea României la Schengen
herman-van-rompuy-conducator-al-summitului-bruxelles-8-9-decembrie-foto-reuters.jpg

Extinderea Schengen cu România şi Bulgaria a fost adăugată pe agenda Summitului de Van Rompuy, întrucât nici o soluţie nu a fost găsită până în prezent. Propunerea a fost adăugată săptămânile trecute şi pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, deşi nu era prevăzută.
"Încă din 9 iunie, şefii de stat şi de guverne europeni au constatat că România şi Bulgaria au atins nivelul de pregătire cerut la intrarea în Spaţiul Schengen", arăta Van Rompuy în octombrie, la ultima reuniune a Consiului European. Este vizată extinderea Schengen către România şi Bulgaria în două etape, după cum urmează: ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene ar trebui să se petreacă până la sfârşitul lunii martie 2012, iar frontierele terestre ar trebui să le urmeze până la finele lunii iulie 2012.
Tot la întâlnirea din octombrie, preşedintele Traian Băsescu a deplâns la Bruxelles faptul că prim-ministrul olandez, Mark Rutte, nu a respectat un acord politic realizat în luna iunie. Băsescu şi Rutte au convenit atunci că, dacă România deblochează dosarul guvernanţei Schengen, Olanda permite extinderea Schengen. În septembrie însă, Olanda s-a opus din nou aderării române şi bulgare la Spaţiul Schengen, invocând un grad de corupţie îngrijorător existent în cele două ţări.